Pollenallergikere skal forberede sig på forårets birkeplage

Trods kulde i marts og februar starter birkepollensæsonen til normal tid. Lune grader har hjulpet på vej.

Foto: Maria Hedegaard - Ritzau Scanpix

I den kommende tid må danskere, der er allergiske overfor birkepollen, forberede sig på, at næsen kan løbe, og øjnene kan klø.

For der er birkepollen i luften, og det er blevet opfanget af Astma-Allergi Danmarks pollenfælder. De har målt pollental for birk til at være 138 i København og 162 i Viborg.

Det skriver Astma-Allergi Danmark i en pressemeddelelse. 

Læs også Historisk varme rammer Danmark - ikke set i over 50 år

Fortsætter forårsvarmen, kan vi forvente høje niveauer af birkepollen, vurderer biolog og leder af pollentællingerne, Karen Rasmussen.

- Det er svært at forudsige, hvordan sæsonen for birkepollen vil blive. Koncentrationerne af birkepollen i luften vil nemlig være afhængig af vejret de næste par uger, hvor blomstringen er i fuld gang. 

- Hvis det varme forårsvejr fortsætter, hvilket det tyder på, er der mulighed for, at vi får en sæson med mange pollen i år, siger hun i pressemeddelelsen. 

Læs også Foråret er over os: På med sommerdækkene

Når pollentallet for birk er over 100, vurderes det som højt. Det er fordi, at alle med allergi over for birkepollen får symptomer, når tallet er over 100.

Men næsten hvert år måler Astma-Allergi Danmark pollental over 1000 for birk i København.

På trods af de kolde vejr i februar og marts, sætter birkepollensæsonen ind til normal tid. Og de seneste dages lunere grader har hjulpet godt på vej.

Birketræerne har en forholdsvis kort sæson på tre til fire uger, som typisk stopper med meget høje pollental omkring starten af maj.