Politimangel giver fri bane til hårde forbrydere

Politiet i Østjylland må det næste halve år udskyde eller i værste fald droppe efterforskninger af større sager.

Politiet i Østjylland må det næste halve år udskyde eller i værste fald droppe efterforskninger af større sager, fordi Rigspolitiet tvangsflytter 10 betjente væk. I forvejen mangler Østjyllands Politi 20 medarbejdere, det næste halve år må de undvære 10 ekstra politifolk plus de betjente, politikredsen skal sætte af til klimatopmødet. Og det kan mærkes, fortæller politidirektør Jørgen Illum.

- Det må ikke gå udover det borgernære, så vi vil typisk skære i efterforskningssager. I stedet for at starte en større efterforskning op, så skyder vi den et halvt år. De større sager vil blive sat på vågeblus, siger Jørgen Illum til DR Nyheder.

Den benhårde prioritering huer selvfølgelig ikke politidirektøren, men hensynet til borgerne vil han ikke gå på kompromis med. Det er ellers, hvad borgmester i Favrskov Kommune, Anders G. Christensen (V), frygter. Den østjyske kommune har allerede mærket, at der ikke længere er så mange betjente på gaden. I Favrskov Kommune er antallet af lokalbetjente næsten halveret. Før politireformen var der syv lokalbetjente i dag kun fire.

Det stemmer ikke umiddelbart overens med en bedre og nær borgerservice, som politiledelsen har lovet. Og det huer ikke Anders G. Christensen.

- Faktisk er jeg så bekymret, at jeg har skrevet til justitsministeren. (...) Jeg synes imidlertid, at situationen er meget alvorlig, og efter min mening kan vi ikke acceptere forringelser i den lokale politidækning/-betjening, skriver borgmesteren i et brev til politidirektøren for Østjyllands Politi, Jørgen Illum.

Men Jørgen Illum forsikrer, at de færre betjente ikke vil komme borgerne til last. Østjyllands Politi har på det seneste haft stor succes med at få antallet af indbrud og røverier ned, og det skal fortsætte, fastslår politidirektøren.

- Det værste er, hvis borgerne mærker en bekymring, eller der er en utilfredshed hos kollegerne. Men vi har sagt til hinanden, at 2009 bliver særlig, siger Jørgen Illum til DR Nyheder.

Udover de tungere efterforskningssager forventer Jørgen Illum også, at det manglende personale vil betyde længere behandlingstider i administrationen.

Se et tv-indslag om sagen ved at <a href="http://www.tv2regionerne.dk/reg2005/player.aspx?id=483328&r=7">trykke her</a>.