Politikere: Forvaltning bør undersøges i Kaffegal-sagen

Lytter Aarhus Kommune, når borgere klager? Det spørgsmål er flere politikere blevet i tvivl om efter, at TV2 ØSTJYLLAND kunne afsløre, at samarbejdet med Café Kaffegal er fortsat på trods af massevis af klager.

En større gruppe (tidligere) ansatte på Kaffegal stod tidligere på året frem og fortalte om mobning og skånebehov, der blev ignoreret.

Burde samarbejdet med Café Kaffegal være stoppet for flere år siden?

Det spørgsmål rejser sig i kølvandet på sagen, hvor en lang række tidligere ansatte har kritiseret caféen for særdeles dårlige arbejdsforhold med blandt andet mobning og skånebehov, der er blevet ignoreret.

De ting har Aarhus Kommune nemlig kendt til i mange år, og derfor er flere politikere i byrådet nu i tvivl om forvaltningen rent faktisk har handlet, som de burde.

Jeg tror, at alle er enige om, at man skulle have handlet anderledes tidligere.

Keld Hvalsø (EL), medlem, Social- og Beskæftigelsesudvalg, Aarhus Kommune

- Det er tydeligt for enhver, efter at TV2 ØSTJYLLAND har rullet den her sag ud, at der skulle have været handlet langt tidligere. Der er tale om 17 medarbejdere, der har oplevet et meget graverende svigt, og det har Aarhus Kommune et ansvar for, siger siger Gert Bjerregaard (V), der er medlem af Social- og Beskæftigelsesudvaget. 

01:55

VIDEO: I indslaget her kan du få et oprids af sagen og høre flere af de lokale politikeres holdning til hele Kaffegal-sagen.

Luk video

Han vil have en uvildig undersøgelse af hele forløbet, og det er et punkt på dagsordenen på onsdagens møde i Social- og Beskæftigelsesudvaget.

Samme toner lyder fra Keld Hvalsø (EL), der er medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalg i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Jeg tror, at alle er enige om, at man skulle have handlet anderledes tidligere. Det tror jeg sådan set også, forvaltningen er enig i. Det fører dog ikke nødvendigvis til, at man skulle have stoppet samarbejdet, men man skulle have skærpet kravene til Café Kaffegal, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Kaffegal: Aarhus Kommune har overhørt klager i årevis

Pilen peger én vej

TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i alle klager, som Aarhus Kommune har modtaget, og det tegner et billede af, at der jævnligt kommer klager helt frem til december 2017 har borgere klaget.

Derudover har flere af Aarhus Kommunes egne undersøgelse også peget mod massive problemer med arbejdsmiljøet. Det er for eksempel sket i 2014, da Favrskov Kommune vælger at stoppe samarbejdet med Café Kaffegal på grund af dårlige arbejdsforhold advarer Aarhus Kommune

På daværende tidspunkt snakker jobcentret med 17 personer der enten er eller netop har været ansatte på Café Kaffegal. I vurderingen skriver Aarhus Kommunes jobcenterchef Jes Holmgaard til beskæftigelseschef Vibeke Jensen: 

'Bekymringen er blevet yderligere forstærket, og jeg anser det for meget betænkeligt, at forvaltningen uændret fortsætter samarbejdet med virksomheden om økonomisk støttede ansættelser med de nu konkret fremsatte oplysninger om belastende arbejdsmiljømæssige forhold fra den langt overvejende del af de støttede ansatte.' 

Her kan du se TV2 ØSTJYLLANDS første indslag om Café Kaffegal, hvor tidligere ansatte står frem med kritik. 

Det er eksempler som dem, der nu får alarmklokkerne til at ringe blandt politikerne. Det må nemlig ikke ske, at en forvaltning tager mere hensyn til en virksomhed end de mange sårbare borgere, der har advaret om problemer.

- Det er psykisk sårbare mennesker, og det er mennesker med særlige behov, og derfor skal en kommune selvfølgelig være særligt opmærksomme på de virksomheder, vi sender de mennesker ud i, siger siger Keld Hvalsø fra Social- og Beskæftigelsesudvalg i Aarhus Kommune og fortsætter:  

- I det her tilfælde er der endda et skærpende vilkår, nemlig at virksomheden har dispensation fra det, der hedder rimelighedskravet, så man må tage flere skånejobbere og praktikanter ind, end man normalt må. 

Derudover har flere eksperter også tidligere undret sig over, hvorfor Aarhus Kommune ikke for flere år siden har stoppet samarbejdet Café Kaffegal.

Læs også Kaffegalkritikere: - Trods millioner i støttekroner blev vi aldrig oplært

Ny undersøgelse peger ikke på problemer

Efter TV2 ØSTJYLLAND gik ind i sagen har Aarhus Kommune sat samarbejdet med Café Kaffegal i bero, og det har krævet, at ledelsen på caféen bliver skiftet ud, og at den daglige leder Brian Sørensen ikke længere bliver en del af ledelsen på virksomheden.

Det fremgår af et mødereferat fra den 12. april, som Aarhus Kommune har holdt med foreningen ChangeMakers, der står bag Café Kaffegal.

Der er tale om 17 medarbejdere, der har oplevet et meget graverende svigt.

Gert Bjerregaard (V), medlem af Social- og Beskæftigelsesudvaget, Aarhus Kommune 

- Vurderingen er, at det politisk vil være meget vanskeligt at få opbakning fremover, med Brian Sørensen som en væsentlig aktør, sagde direktør i Magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Erik Kaastrup-Hansen, på mødet.

Siden TV2 ØSTJYLLANDs afsløringer af de dårlige arbejdsforhold for de svage borgere, der ansat i støttet beskæftigelse, så har Aarhus Kommune bedt firmaet Cre-Cea undersøge de nuværende ansattes oplevelse af arbejdsmiljøet, og dén undersøgelse peger umiddelbart ikke på problemer.

Læs også Ansvarlig politiker om Kaffegal: - Jeg beklager det rigtig meget

Det betyder dog ikke, at virksomheden kan frikendes skriver de i rapporten.

'Vi kan dog ikke heraf vurdere kvaliteten af arbejdsmiljøet for hverken tidligere eller kommende medarbejdere', skriver CreCea i konklusionen.

I de seneste måneder er antallet klagere vokset markant. Tidligere på måneden sendte i alt 41 tidligere ansatte et fælles brev til byrådsmedlemmerne i Aarhus Kommune for at få dem til at stoppe samarbejdet, men også støtterne er mange.

Der er blandt andet lavet en underskriftindsamling med ca. 175 underskrifter til fordel for Café Kaffegal, som også er sendt til politikerne.

Læs også Sådan undgår de, at det går ”kaffegalt” i Silkeborg