Politikere: Det er ikke rimeligt

Kommunen vil ikke tvinge syge i elektrochok

Det skal være slut med at tvinge syge borgere til at blive behandlet med elektrochok, mener politikerne i Silkeborg.

Det sker efter en sag, hvor en 39-årig mand fik at vide, at han skulle i elektrochokbehandling, hvis han ville have et fleksjob.

- Vi synes bestemt ikke, det er rimeligt, at lovgivningen indirekte tvinger en person til at tage en behandling, som han dybest set er imod, siger formanden for Silkeborgs arbejdsmarkedsudvalg Erling Prang (S) til DR Østjylland.

I dag siger loven, at man har pligt til at gå i en behandling, som lægen anbefaler, hvis man vil hjælp fra kommunen.

For den 39-årige Heine Pedersen fra Silkeborg betød det, at han skulle i elektrochok-behandling, hvis han ville have et fleksjob.

Heine Pedersen har været syg af stress, depression og angstanfald i fem år, men han var bange for at få hukommelsestab af elektrochok, så kravet gjorde ham bare endnu dårligere.

- Er man ikke syg i forvejen, så bliver man det af muligheden for elektrochok eller muligheden for ingenting overhovedet, siger han.

Mulighed for at sige nej
Heine Pedersens sag får nu Silkeborgs arbejdsmarkedsudvalg til at skrive til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen for at få hende til at lave loven om.

- Vi vil gerne have, at man åbner op for, at man kan sige nej til en behandling uden at miste adgangen til at få sin ydelse, eller at der som minimum skal være en anden behandlingsmulighed, som man kan vælge, siger Erling Prang.

Heine Pedersen er glad for politikernes forslag.

- Hvis det træder i kraft, så tror jeg på, at det kan komme mange mennesker til gode. De får lov til at have indflydelse på, hvad de vil udsættes for eller ikke udsættes for, siger han.

Heine Pedersen sagde i foråret ja til elektrochokbehandling, men han slap, fordi han i mellemtiden fik tilkendt førtidspension.