Politiker om Randers-frikadelle: En sjov happening

En anonym kunstner har skænket Randers et nyt vartegn

Det nye kunstværk er sat op på et grønt område nær politistationen i Randers

Mogens Nyholm

1 af 5

Det er helt i orden at opsætte en kæmpestor frikadelle på et plankeværk på en af de allermest synlige placeringer i Randers.

Det mener formanden for Kultur- og Fritidsudvalget i Randers Kommune Mogens Nyholm (R).

Fredag morgen vågnede randrusianerne op til synet af den overdimensionerede frikadelle, som er placeret på plænen umiddelbart ved siden af den stærkt trafikerede rundkørsel nær politistationen i Randers Midtby.

Placeret på hvidt plankeværk

Frikadellen, som dog ikke er lavet af svinekød, er placeret på et hvidt plankeværk. Det er uvist, hvem der står bag.

- Jeg ser det som en sjov happening og et indspark i svinekøds-debatten her i byen. Det er en kommentar til den politiske situation i Randers. Det er meget fint med den slags idéer, siger Mogens Nyholm til tv2oj.dk.

Elvis-direktør går til kamp mod frikadeller

Debatten om svinekød har fyldt en del de seneste måneder. I januar besluttede et politisk flertal bestående af Venstre og Dansk Folkeparti, at dansk madkultur skal være en del af menuen i daginstitutionerne i Randers Kommune.

Forældrebestyrelserne i børnehaverne og vuggestuerne kan med andre ord ikke beslutte, at der fx aldrig skal serveres svinekød.

Voldsomt eksponeret i medierne

Sagen er blevet voldsomt eksponeret i medierne - ikke kun i Randers. Mogens Nyholm ærgrer sig over den opmærksomhed, sagen har fået:

- Jeg stemte selv imod. Jeg synes, der er ærgerligt, og at det er dårlig branding af byen. Men sådan er demokratiet, siger han.

Vedtaget: Gris på menuen et krav i Randers Kommune

Det nye frikadelle-kunstværk i Randers Midtby puster formentlig nyt liv i debatten for en stund.

Bliver næppe et Randers-vartegn

Det er dog ikke noget, der tyder på, at den store frikadelle får lov til at blive et vartegn for Randers på samme måde som fx Ingvar Cronhammars "Red Fall" eller Den Jyske Hingst på Østervold.

- Jeg ser netop ikke frikadellen som et kunstværk, men som en happening. Kunstværker består, mens happenings har en begrænset levetid. Det er fint, at den er blevet sat op. Men jeg tror dog ikke, at den stadig er der i 2017, siger Mogens Nyholm.

Den radikale kulturudvalgsformand har endnu ikke set kunstværket med egne øjne. Han overvejer at lægge turen forbi i løbet af i dag, søndag.

Tiden vil nu vise, hvor længe den får lov til at blive stående.

- Det er jo ikke hærværk. Det er sjovt med skæve idéer i det offentlige rum, når man gør det på en ordentlig måde. Men som sagt får den en kort levetid.

I tv-indslaget nedenfor kan du få et par eksempler på, hvad forskellige randrusianere mener om frikadelle-sagens betydning for byens image: