Politiet: Vi følger rockerne i Randers tæt – men ingen grund til frygt

Engang var Randers Voldens By, og byens gader var det vilde vesten. I dag har den enkelte borger intet at frygte, lyder det fra politiet

I 90'erne og begyndelsen af 00'erne var der uro i de randrusianske gader. Grupperinger som den i folkemunde døbte H20 banden, og den mere organiserede Cerberus hærgede og skabte frygt. Nu er der kommet ro på, og sådan fortsætter det, hvis man spørger Østjyllands Politi.

Og det på trods af, at der stadig er både Hells Angels – som fik mange af medlemmerne fra Cerberus – og Bandidos i byen.

- Den enkelte borger bør ikke frygte noget. Jeg synes, at vi har rigtig godt styr på dem og har et billede af, hvad de foretager sig. Der er ro på i Randers og ingen grund til at være bange, siger leder af efterforskning hos Østjyllands Politi, René Raffo, til TV2 ØSTJYLLAND.

Dermed siger han dog ikke, at politiet ikke holder et vågent øje med de personer, der er en del af rockergrupperingerne i den kronjyske by.

Følger rockerne tæt

- Der er et mere roligt trusselsbillede i Randers i dag, men vi ser stadig Bandidos og Hells Angels. Den måde, vi forholder os til dem på, er, at når man vælger at indgå i en rocker- eller bandegruppering, så tiltrækker man sig også automatisk politiets opmærksomhed, siger René Raffo og fortsætter:

quote Jeg husker, hvordan jeg pludselig står med en skarpladt tromlerevolver i hånden fra en ung gut, der forsøger at stikke af fra politiet.

Michael Horsmark, tidligere dørmand

- Vi holder øje med dem og følger dem og de aktiviteter, de måtte lave, tæt. Hvis de giver anledning til efterforskning, gør vi det.

Han vil ikke uddybe nærmere, hvilke former for kriminalitet, politiet mistænker, at rockerne i Randers står bag. 

- Men vi ved af erfaring og de sager, vi har haft, at der er kriminalitet omkring dem. Nogen har også siddet inde for eksempelvis handel med narko, siger René Raffo.

Hells Angels Randers holder til på denne adresse på Rådmands Boulevard i den nordlige del af byen.
Hells Angels Randers holder til på denne adresse på Rådmands Boulevard i den nordlige del af byen.

Stod med skarpladt revolver i hånden

Og engang var der altså ikke lige så roligt i Randers som i dag. Især festgaden Storegade var før i tiden en kampplads, hvor unge i Cerberus viste deres magt og voldsparathed.

Det oplevede daværende dørmand Michael Horsmark adskillige gange på egen krop.

VIDEO: Michael Horsmark fortæller i interviewet her mere om, hvad han oplevede som dørmand og siden restauratør i Storegade før i tiden.

Han var op gennem 90'erne dørmand flere steder i Storegade, og siden hen overtog han Café 38 i toppen af gaden. Når han husker tilbage, er det meget få gode minder, han har fra værtshusgaden i den tid:

- Jeg husker, hvordan jeg pludselig står med en skarpladt tromlerevolver i hånden fra en ung gut, der forsøger at stikke af fra politiet. Og synet af en mand der bliver kastet op mod en butiksrude og får en knust flaske holdt op mod struben.

Også politiet så dagligt, hvordan banderne havde taget hele byen som gidsler.

Blev presset ud af Storegade

Byen var Cerberus-land, og ingen skulle komme imellem banden.

- Hvis en af dem kom kørende i sin store bil gennem Sløjfen i Randers (en ensrettet vej gennem midtbyen, red.), så måtte alle andre vente, hvis han lige skulle tale med en på gaden. Ingen turde dytte og sige, han skulle flytte sig, fortæller tidligere leder af bandeindsatsen hos det daværende Randers Politi, Hans Kortbek.

quote Hvis en af dem kom kørende i sin store bil gennem Sløjfen i Randers, så måtte alle andre vente, hvis han lige skulle tale med en på gaden.

Hans Kortbek, tidligere leder hos Randers Politi

I 2001 blev en stor del af de unge, der tidligere samlede sig under banden Cerberus indlemmet i Hells Angels nystiftede afdeling i Randers. Og i en periode herefter var der fortsat uro, hvor de nye rockere og rockeraspiranter markerede sig i bybilledet.

Stille og roligt blev de dog presset ud af især Storegade via et nyt samarbejde mellem politi og restauratører, og i 2005 blev flere af de ledende medlemmer af HA Randers idømt lange fængselsstraffe for salg af narko.

Siden er rockerne blevet mindre og mindre synlige i Randers. Men politiet har altså stadig et skarpt øje på dem.

VIDEO: Det var en hård tid at være betjent på gaden i Randers i slutningen af 90'erne og begyndelsen af 00'erne. Det kan Hans Kortbek skrive under på.
kampagne2

playMundbind flyder fortsat i gadebilledet

s6qt8t43fs2c2nt6h20201201121714

playSygeplejerske går på arbejde med ondt i maven – nu er der hjælp på vej

brændeovn

play Ny lov på plads: Gamle brændeovne skal skiftes eller skrottes ved boligkøb

Heunicke

Heunicke får en politisk næse for minksag

Smukfest 2019

Festivalarrangører med opråb: Vi vil have festerne tilbage

20201203-124325-L-1920x1279we

Her er det store åbne spørgsmål efter dagens minksamråd: - Det er jo et mysterium, siger analytiker