Politiet om indsats mod bander: Det er en succes

Banderne er ude af Aarhus-forstaden Tilst, og i alt er 26 personer varetægtsfængslet

02:37

Folk kan trygt køre til Tilst for at handle i Bilka, Bauhaus eller ToysRush.

Bandeurolighederne, der for nylig flyttede til området omkring Langkærparken i Tilst, er nu stort set forsvundet, siger politiet. 

Læs også Uro på Hasle Torv: Hund bider bandemedlem i skridtet

- Jeg vil betegne det som en succes fra vores side, selvom vi jo godt ved, at de ikke er forsvundet under jordens overflade, men at de er rykket andre steder hen. Men så følger vi efter dem, siger politiinspektør hos Østjyllands Politi Lau Thygesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Visitationszone i Aarhus Vest omfatter også Tilst.

For lidt over en måned siden valgte Østjyllands Politi at udvide den gældende visitationszone i Aarhus Vest til også at inkludere Tilst.

Derudover kørte de en mobil politistation ind i området, hvor de siden har haft et vågent øje på bandemedlemmer.

Kan bedre styre få 

Siden Østjyllands Politi indførte visitationszoner i det vestlige Aarhus er i alt 26 bandemedlemmer blevet varetægtsfængslet. Derudover er én dømt, mens endnu én er efterlyst af politiet.

Ifølge Østjyllands Politi er de mange varetægtsfængslinger resultatet af den visitationszone, der siden 25. juni blandt andet har haft bydelene Bispehaven og Gellerup under lup.

Læs også Uro skræmmer ikke købere: Boliger i Aarhus V bliver revet væk

- Vi kan nemmere håndtere dem, når de er få, siger Lau Thygesen.

Vi kan nemmere håndtere dem, når de er få.

Lau Thygesen, politiinspektør hos Østjyllands Politi

Politiet mener dog ikke, at bandekonflikten er stoppet, men at der er blevet luet ud i bandemedlemmerne i en sådan grad, at der er længere i mellem urolighederne.

De fleste bandemedlemmer er blevet varetægtsfængslet i fire uger. Politiinspektør Lau Thygesen forventer dog ikke, at de alle fortsætter deres kriminalitet, efter de er blevet lukket ud igen.

Læs også Borgmester: Konflikt kan bombe indsats nogle år tilbage

- Vi forventer jo, at en del af dem kommer i fængsel, og ud fra vores erfaringer fra Sjælland, vil bandemedlemmerne holde lavere profil, efter de er blevet løsladt.

13 anholdt torsdag

De seneste bandemedlemmer blev anholdt torsdag aften i Bispehaven.

Politiets mobile station i Tilst.

I alt måtte 13 personer i alderen 18-24 år følge med politiet. 

- De anholdte udviste så voldsom adfærd, at folk ikke turde færdes i området. F.eks. var en af de anholdte maskeret. Derfor anholdes de for at udvise utryghedsskabende adfærd i området, fortalte politiinspektør, Lau Thygesen fredag til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også De 13 anholdte er bande-relaterede: Otte har fået zoneforbud

Fem blev sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen, én blev sigtet for overtrædelse af maskeforbud og fire blev sigtet for at forsøge at flygte fra politiet. De resterende tre blev anholdt på politiloven. 

Otte af de 13 anholdte blev tildelt et såkaldt zoneforbud, der forbyder dem at opholde sig Bispehaven i det vestlige Aarhus. I alt har Østjyllands Politi indtil videre udstedt 23 zoneforbud til personer fra bandegrupperingerne

- Det område, de ikke må opholde sig i, måler 500 meter i radius, uddyber Lau Thygesen.

I videoen øverst kan du høre hele interviewet med politiinspektør Lau Thygesen.