Politiet advarer: Risiko for forhøjet vandstand i Horsens

I nat mødes to vandmasser. Derfor er der risiko for oversvømmelser i Horsens

Havnen i Horsens er et af de steder langs den jyske østkyst, der muligvis bliver ramt af stigende vandstand i nat. Foto: Google Maps

Sydøstjyllands Politi har onsdag udsendt en advarsel om fare for oversvømmelser til borgere i områder nær kysten.

Horsens er et af de steder, hvor der er risiko for oversvømmelser på grund af forhøjet vandstand. Ifølge Mette Tilgaard, meteorolog hos DMI, bliver det værst imellem klokken 02.00 og 04.00 natten til torsdag.

- Det ligner en vandstand på 108-110 cm. Der er kraftige nordlige vinde over Kattegat, de begynder at aftage, så vindpresset er ikke så stort. Men samtidig får vi noget havvand fra Østersøen via Lillebælt, hvor der er forhøjet vandstand. Det er sammenstød af to vandmasser, siger Mette Tilgaard.

Læs også Borgmester vil have Folketinget på banen i sag om kystsikring

Derudover er der noget vind, der presser vand ind mod den jyske østkyst.

- Den ser ud til at være svagt aftagende i løbet af natten. Længere oppe ad østkysten end Horsens, vil man nok fornemme at vandet står højere, men vi forventer ikke problemer længere nordpå end Horsens, siger Mette Tilgaard.

Så bor man i et kystnært område, anbefaler Sydøstjyllands Politi, at man tager sine forholdsregler​ og forsøger at beskytte sig med sandsække. Det gælder havneområder i Horsens og lavtliggende områder i øvrigt. 

Læs også Vindstød af stormstyrke rammer Samsø og Anholt tirsdag aften

I Horsens er advarselslamperne ikke for alvor begyndt at blinke endnu. Men der bliver holdt godt øje.

- Vagtcentralen sidder og følger prognoserne. Lige nu er vi 79 cm over daglig vande. Der ligger vi ofte. Når det kommer op på en meter, begynder vi at gøre klar og sikre os, at vi har sandsække og skilte. Det skulle toppe på 114 cm, og der er der normalt ikke de store gener. Vi er fortrøstningsfulde. Men hvis det er, kan vi ikke holde vandet tilbage, men vi kan begrænse skaden, siger Jørgen Broch, chef for Service og Beredskab, Horsens Kommune.