Politi: Vennesalg af hash kræver flere tip fra borgerne

Hvis salget af hash skal stoppes, må flere borgere på banen med tips. Sådan lyder det fra Østjyllands Politi

00:50

Østjyllands Politi oplever ligesom SSP-konsulenter i hele Østjylland, at unge har meget nemt ved at skaffe hash, hvis de vil. Og tilgængeligheden får ifølge en rusmiddelekspert flere unge til at ryge sig skæve.

- Fra politiets side er der ingen tvivl, om at hash er tilgængelig. Vi kan blandt andet se, at hash bliver solgt over sms, siger Jesper Bøjgaard Madsen, der er politiinspektør hos Østjyllands Politi.

Læs også Her er sandheden bag myterne om hash

TV2 Østjylland har lavet en rundringning til SSP-konsulenter og rusmiddelcentre i alle østjyske kommuner, og alle siger, at det er meget let for unge at skaffe sig hash, hvis de vil.

Hash sælges via Facebook
På Center for Rusmiddelforskning kender de til, at hash bliver solgt via Facebook, og ifølge professor Mads Uffe Pedersen får den lette tilgængelighed flere unge til at ryge hash.

-Tilgængelighed betyder, at det bliver mere udbredt. Jo mere tilgængeligt det er, jo nemmere bliver det at købe, siger Mads Uffe Pedersen.

-Det er heller ikke så dyrt, så man kan sagtens opretholde et dagligt forbrug, selvom man kun har et fritidsjob, tilføjer han.

Tips fra forældre hjælper
Politiet opfordrer forældre til at tippe politiet, hvis de oplever, at deres børn køber eller sælger hash

-Det gør, at vi får et bedre billede af, hvordan hashhandlen foregår. Det er jo rigtig vigtigt, at vi følger med i udviklingen, og i den forbindelse er vi rigtig interesseret i de tips, vi får fra borgere, siger Jesper Bøjgaard Madsen.

Læs også Anonym hashsælger: Sådan blev jeg pusher

Antallet af unge mellem 16-24 år, der har røget hash den seneste måned, er steget fra 7 procent i 2010 til 10 procent i 2014, oplyser Vidensråd for forebyggelse.  

Du kan se hele interviewet med Jesper Bøjgaard Madsen øverst på siden.