Plejesektor: Teknologi deler vandene

Aarhus Kommune satser målrettet på velfærdsteknologi, og det betyder blandt andet avancerede toiletter og mobile håndvaske for de ældre. Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede

02:40

1 af 2

I øjeblikket er Aarhus vært for en stor konference om velfærdsteknologi, og det skyldes blandt andet, at kommunen siden 2010 har satset målrettet på brugen af velfærdsteknologi i plejesektoren, og derfor deler kommunen ud af erfaringerne til konferencedeltagerne.

Der er mange fordele ved den nye teknologi, men en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at den ikke er til gavn for alle borgere.

Patienter har indflydelse

- I nogle tilfælde har velfærdsteknologien en god effekt. I andre tilfælde, så er der en risiko for, især i forhold til de mest svækkede borgere, at velfærdsteknologien medfører en mindsket livskvalitet. For eksempel er der borgere, der bliver bange og forvirrede i mødet med velfærdsteknologierne, siger forsker Ditte Andersen fra SFI til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Aarhus Kommune har selv bestilt rapporten, som skulle give en ide om, hvordan de kan udvikle sig og blive endnu bedre til velfærdsteknologi.

Naturen skal give øget livskvalitet for plejehjemsbeboere

- Det er en bevidst strategi for Aarhus Kommune, at vi vil være first movers, og det medfører også nogle gange nogle omkostninger, og det er vi parate til. Vi kunne have undersøgt en helt masse, og så var vi ikke kommet i gange endnu, siger Inger Kirk Jordansen, der er chefkonsulent ved Aarhus Kommune.

Erling Jensen er en af de borgere, der er meget tilfredse med Aarhus Kommunes indsats på området, og han fremhæver blandt andet den frihed, det har givet ham.

Se hele indslaget i ovenstående video.