Plejehjem for alkoholikere er en succes: - Jeg kom væltende i en ordentlig sidevind

Østjyske kommuner søger om pladser på særligt plejehjem i Silkeborg målrettet alkoholikere

02:23

VIDEO: Personalet hjælper beboerne på Solgården med at bestille alkohol. Det giver beboerne mere struktur.

Et liv på jagt efter øllene og smøgerne. Et liv på bænken med stress og frygt for en fremtid med et helbred, der ikke altid kan følge med et stort alkoholindtag og de miljøer, der følger med.

Det var virkeligheden for flere af de ældre mennesker, der siden oktober 2017 har boet på et helt særligt plejehjem i Silkeborg, Solgården. 

Læs også Tørlagt alkoholiker skriver digte om de hjemløse

På plejehjemmet må beboerne stadig gerne gerne drikke det alkohol, de har lyst til. I samarbejde med de ansatte får beboerne hjælp til at bestille alkohol hver uge, og det giver mere struktur i deres hverdag.

Og selv om plejehjemmet kun har været åbent få måneder, oplever Silkeborg Kommune allerede nu en stor interesse fra andre østjyske kommuner. 

Andre kommuner har henvendt sig om at få nogle pladser, fordi de ikke har noget tilsvarende.

Jette Laumand, sektionsleder, Silkeborg Kommune

- Internt i kommunen har vores handicap- og psykiatriafdeling spurgt ind efter nogle pladser, men det, som vi ikke lige så komme, var, at andre kommuner har henvendt sig om at få nogle pladser, fordi de ikke har noget tilsvarende, siger Jette Laumand, sektionsleder for plejecentrene i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Karsten Nielsen byder personalet op til dans.

Ingen som Solgården i Aarhus

Plejecenteret Solgården husede allerede alkoholmisbrugere, da det åbnede i oktober som særligt profilplejehjem målrettet alkoholmisbrugere.

Derfor har plejehjemslederen allerede erfaring med, at det giver større livskvalitet til misbrugerne, hvis de får hjælp til at strukturere deres alkoholforbrug. 

I Aarhus Kommune ligger der ingen profilplejehjem som Solgården. Hidtil har man valgt at lave såkaldte specialplejehjem, hvor der er særligt uddannet personale til stede, selvom det ikke er i samme grad som på profilplejehjemmene.

Læs også Sten og Carsten bor på plejehjem for alkoholikere: Man får et fantastisk liv

Fordelen er til gengæld, at borgerne ikke behøver at flytte så langt for at komme på et plejehjem, hvor de kan få den hjælp, de har brug for, mener rådmand for sociale forhold Jette Skive (DF).

- Hvis folk de vælger, at de gerne vil bo i det lokalområde, som de har boet i i mange år, så er det jo det, der skal prioriteres, og så har vi sagt, at det skal de have lov til. Men vi lukker ikke dørene, det kan godt være, vi skal have sådan noget, siger Jette Skive.