Aarhusianske plejecentre får faste læger

En ny aftale baner vejen for faste læger på de aarhusianske plejecentre

Foto: Mikkel Møller Jørgensen - Scanpix

De aarhusianske plejecentre får fremover mulighed for at tilknytte faste læger.

Det er resultatet af en ny aftale mellem Aarhus Kommune og de praktiserende læger.

Hidtil har det været sådan, at beboerne på plejecentret har beholdt egen læge. Det har betydet, at det enkelte center har samarbejdet med en række forskellige læger, og at lægerne har haft patienter på mange forskellige centre.

Læs også Træf sætter fokus på sjældne sygdomme

Den nye aftale gavner både borgere, plejecentre og læger, mener Jette Skive (DF), rådmand for sundhed og omsorg.

Vi sikrer, at beboerne får et frit valg, så de kan vælge den faste læge ved plejehjemmet eller vælge at beholde deres egen læge.

Jette Skive, rådmand (DF)

- Der er mange fordele ved at plejehjemmene i Aarhus får tilknyttet én eller flere faste læger. Lægen vil besøge plejehjemmet hyppigere og derfor få et bedre kendskab til beboerne og personalet, og samarbejdet mellem lægen og plejepersonalet om beboerne bliver bedre, siger Jette Skive i en pressemeddelelse. 

Selv om der er kommet en ny aftale på området, kan beboerne holde fast i egen læge. 

- Vi sikrer, at beboerne får et frit valg, så de kan vælge den faste læge ved plejehjemmet eller vælge at beholde deres egen læge, siger Jette Skive.

Ser muligheder i aftalen

Jakob Ravn er formand for de praktiserende lægers lokalafdeling, PLO-Aarhus. Han ser muligheder i aftalen.

- Erfaringer fra de forsøg, der har fundet sted rundt om i landet, viser, at vi som læger på plejehjemmene får bedre muligheder for at lære patienterne at kende og ikke mindst bedre muligheder for samarbejde med og vejledning af plejepersonalet, siger Jakob Ravn. 

Den nye aftale gavner både borgere, plejecentre og læger, mener Jette Skive (DF). Foto: Kim Haugaard - Scanpix

Et par ting skal falde på plads, inden ordningen træder i kraft. 

De praktiserende læger i Aarhus skal blandt andet tilkendegive, hvilket eller hvilke plejehjem de gerne vil tilknyttes og hvor mange beboere, de forventer at kunne tage ind.

Når det er på plads, skal beboerne vælge, om de vil beholde deres egen læge, eller om de ønsker at bruge én af plejehjemslægerne fremover.