Planer om underjordisk vikingeby

Moesgaard vil bygge underjordisk museum til 40 mio. kr. 

Foto: Exners Tegnestue

Direktøren for Moesgaard Museum, Jan Skamby Madsen, vil nu puste liv i et tidligere forslag til et underjordisk vikingeskibsmuseum på Bispetorv i Aarhus.

Arkitektfirmaet Exners Tegnestue udarbejdede i 2009 et skitseforslag til et underjordisk museum, og museumsdirektøren har nu bedt arkitektfirmaet om at arbejde videre på projektet, samtidig med at han er gået i gang med at rejse de 40 mio. kr., som er nødvendige for at realisere projektet, oplyser JP Aarhus.

Der skal graves en underjordisk passage fra Bispetorv ind under Sct. Clemens Torv og ind i det lille vikingemuseum, der allerede eksisterer i kælderen under Nordea.

Hele museet kommer til at ligge ca. tre meter under jorden i vikingernes kulturlag, så museumsgæsterne kan gå rundt nøjagtigt hvor vikingerne selv gik for ca. 1.000 år siden.

- Museet vil have den autenticitet, der er så væsentlig i al formidling. Vi vil snyde os selv, hvis vi ikke får det etableret, siger Jan Skamby Madsen til JP Aarhus.

- Vi begynder fra en ende af og ser, hvem der vil være med. Vi mødte betydelig velvilje og en meget stor politisk opbakning, da projektet blev præsenteret for to år siden. Aarhus vil gerne profilere sig som en vikingeby og stå for vikingetiden i Danmark. Dette vil virkelig være enestående, siger han til avisen.