Piger uden uddannelse ryger mest

Kampagne skal få unge til at skodde smøgerne. Især unge kvinder uden uddannelse har kastet sig over tobakken.

De unge bliver stadig yngre, når de tænder den første cigaret, og næsten en fjerdedel af de danske unge mellem 16 og 20 år ryger. Torsdag valgte flere unge at skodde den sidste smøg på Store Torv i Århus. Rygestopkampagnen HELP, Kræftens Bekæmpelse og Folkesundhed Århus var til stede for at give de unge det sidste skub mod en tilværelse som eks-rygere.

Særligt mange rygere er der i gruppen af unge piger, som ikke er kommet i gang med en uddannelse. 36 procent af dem ryger. Det skal ses i forhold til hele gruppen af unge mellem 16 og 20 år, hvor "kun" 25 procent ryger dagligt eller lejlighedsvist. De unge, der ryger, bliver fortsat yngre når de starter. En tendens som kampagnen skal forsøge at vende.

- Det var virkelig positivt at se rygere i alle aldre, som var klar til at lægge smøgerne på hylden og komme af med en meget sundhedsskadelig vane. Mange har fået målt indholdet af kulilte i blodet ved at puste i et rør, og vi har fået delt meget materiale og merchandise ud, fortæller event-medarbejder fra HELP, Maria Arndt.

<b>Unge vil gerne være røgfri</b>
Hos mange unge rygere er ønsket om at blive røgfri til stede. Det er HELP-kampagnens klare opfattelse efter mange samtaler med danske unge i løbet af det sidste år, og det er også dette billede, der tegner sig hos Kræftens Bekæmpelse. Forebyggelseskonsulent hos Kræftens Bekæmpelse Lena Theilgaard Andersen siger:

- Ud af 100 unge rygere er 35 parate til et rygestopkursus, og 35 overvejer et rygestop. I dag har vi fået fat i nogle af de motiverede unge og fået dem til at melde sig til et rygestopforløb, hvilket øger chancerne for at kvitte smøgerne markant.