Peter trodsede alle odds - spiller hovedrolle i årets julefilm

11-årige Peter tilbragte 6 intense uger i Viborg, hvor han spillede sammen med nogle af de mest kendte ansigter i landet.

Peter Sejer Winther er blevet endog meget gode venner med sin medskuespiller Ella Testa Kusk. Foto: Martin Dam Kristensen

Når den store julesatsning Julemandens Datter får premiere til november, er der en 11-årig dreng, som glæder sig lidt mere end de fleste andre.

Han hedder Peter Sejer Winther, går til daglig i 5. klasse i Gudenåskolen i Ry, og spiller en af hovedrollerne i julefilmen.

Rollen er resultatet af en lang og sej casting-proces, hvor Peter udspillede flere hundrede drenge, der også gerne ville have haft rollen som Albert, der bliver gode venner med julemandens datter.

00:30

Jeg var heldig, og jeg har stor respekt for de andre drenge, fortæller Peter om casting-processen.

Luk video

Instruktør: Peter kan spille følelserne

Der er mange faktorer, der spiller ind, når man skal vælge en (barne)skuespiller, fortæller filmens instruktør, Christian Dyekjær.

Det er hårdt for en dreng på 10 år at komme ind i sådan et spillefilmsmiljø.

Morten Rasmussen, producer, Julemandens Datter

Han beskriver Peter som en sød og begavet dreng og fortæller, at det har været en fornøjelse at arbejde sammen med det 11-årige stjerneskud fra Ry.

- Han er god, og han kan finde ud af spille følelserne, og så har han en naturlig udstråling. Det har også stor betydning, at vi fornemmer, at et barn har staminaen til at klare 6-7 ugers hårdt arbejde, og det har Peter, siger Christian Dyekjær til TV2 ØSTJYLLAND.

Instruktør Christian Dyekjær har blandt andre instrueret 'Fantasten', der udkom i november sidste år. Foto: Adib Scott Schmidt, KulturBunkeren

Instruktøren er netop nu i gang med at klippe Julemandens Datter - en proces, der tager omkring 3 måneder.

- Vi har jo flyvende rensdyr med i filmen, så der er også en masse effekter og lydarbejde, som der skal laves. Vi bliver nok først helt færdige kort før premieren til november, siger Christian Dyekjær til TV2 ØSTJYLLAND.

Peter Sejer Winther og Ella Testa Kusk i Julemandens Datter. Foto: Martin Dam Kristensen

De kendte mennesker

Julemandes Datter blev optaget i Viborg og omegn i november og december sidste år. Her var Peter og den anden barneskuespiller, Ella Testa Kusk, som de eneste indkvarteret i en lejlighed i Viborg - sammen med en voksen.

Peter og Ella spillede sammen med kendte danske skuespillere som Mia Lyhne, Martin Buch, Nicolai Kopernikus og Ulf Pilgaard.

Men hvordan var det at spille sammen med kendisserne? 

00:42

Her fortæller Peter om de kendte skuespillere, han spillede sammen med.

Luk video

Julemandens Datter er produceret af Deluca Film, som har genforenet størstedelen af produktionsholdet bag ’Emma & Julemanden’, der i 2015 blev set af omkring 200.000 børn og voksne i landets biografer. 

Producer: Ikke alle kan stå distancen

For en 11-årig - dengang 10-årig - dreng kan det være voldsomt at skifte hverdagen som skoleelev ud med et hektisk filmset. Man skal være klar til at optage til ud på natten og være klar, når instruktøren råber 'klap'.

Martin Buch er nok den skuespiller, der har overrasket mig mest. 

Peter Sejer Winther

- Det er hårdt for en dreng på 10 år at komme ind i sådan et spillefilmsmiljø, hvor han skal arbejde sammen med professionelle skuespillere, der er meget koncentrerede. Det er ikke alle, der kan stå distancen, men både Peter og Ella har gjort det forrygende, siger filmens producer Morten Rasmussen fra Deluca Film til TV2 ØSTJYLLAND.

Her sætter Peter selv ord på, hvordan han oplevede livet som skuespiller:

00:22

Man kan godt blive træt, men man skal være klar.

Luk video

'Action-fyldt julefilm for hele familien' 

Julemandens Datter handler om 12-årige Lucia, der bor på Grønland med sin mor Claudia og sin far Julius - også kendt som julemanden.

Lucia vil rigtig gerne være julemand, men det må hun ikke, for julemandsklassen er kun for drenge.

Børn er mere spontane og impulsive, og det kan give nogle udfordringer.

Christian Dyekjær, instruktør, Julemandens Datter

Hun får dog én chance for at bevise, at hendes evner som julemandselev er lige så store som drengenes. Hun skal opfylde menneskedrengen Alberts største juleønske; at hans far, der er ramt af en mystisk sygdom, bliver rask.

Herfra går det over stok og sten i det, producer Morten Rasmussen kalder en 'humoristisk og action-fyldt julefilm for hele familien' 

Peter Sejer Winther og Ella Testa Kusk i Julemandens Datter Foto: Martin Dam Kristensen

'Den bedste ven, man kan tænke sig'

En af de helt store sidegevinster ved at spille med i Julemandens Datter er de venskaber, Peter har fået ud af oplevelsen. 

Særligt er Peter blevet gode venner med sin medspiller Ella Testa Kusk. Efter 6 lange og intense uger i Viborg, beskriver Peter københavnske Ella som 'den bedste ven, man kan tænke sig.'

00:27

Peter fortæller om de bånd, der blev knyttet i forbindelse med arbejdet med filmen.

Luk video

Det er ofte blevet sagt, at man skal undgå at involvere børn og dyr, når man laver film. De kan nemlig være svære at styre og instruere. Det er instruktør Christian Dyekjær dog ikke helt enig i.

- Børn er ikke professionelle, så de har ikke en værktøjskasse. Hvis man arbejder med professionelle skuespillere, så har de nogle værktøjer, der gør, at de kan komme frem til et udtryk, siger Christian Dyekjær til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Børn er mere spontane og impulsive, og det kan give nogle udfordringer, men det giver også nogle fantastiske scener. 

For Peter var fokusset på de små detaljer det mest overraskende ved filmprocessen: 

00:25

Mit hår skulle sidde på den helt samme måde, lyder det fra Peter.

Luk video

Her omkring to måneder efter, at Peter Sejer Winther og resten af holdet blev færdig med at indspille Julemandens Datter, savner Peter mange af de venner, han fik under indspilningen.

- Det var en god tid, og jeg savner dem allerede. Det bliver dejligt at forhåbentlig se dem til premieren, siger Peter til TV2 ØSTJYLLAND.

Mia Lyhne, Martin Buch, Peter Sejer Winther og Ella Testa Kusk i Julemandens Datter. Foto: Martin Dam Kristensen

Peter er særligt imponeret over Martin Buch, der blandt andet er kendt som en af de to berusede rigmænd i 'Rytteriet.

- Martin Buch er nok den skuespiller, der har overrasket mig mest. Han er sindssygt sjov i virkeligheden. Mig og Ella har grint rigtig meget med ham. Han er sådan en, der altid holder humøret oppe på settet, siger Peter.

Af samme grund blev Peter meget glad, da Martin Buch til jul sendte ham et - ret sødt - julekort:

00:19

Peter læser et julekort fra Martin Buch højt til kameraet. 

Luk video

Julemandens datter har biografpremiere den 8. november 2018.