PET: Øksemand kendte til terrorgrupper

Terroranalytiker fra PET bruges af anklagemyndigheden til at sandsynliggøre, at somalier forsøgte terror

Foto: Nils Sloth

Den 29-årige somalier, der med en økse brød ind i Muhammedtegneren Kurt Westergaards hus, havde et indgåede kendskab til militante islamistiske grupper og hele samfundsopbygningen i Somalia.

Det siger en terroranalytiker fra Center for Terroranalyse under PET, da han blev afhørt fredag i byretten.

Afhøringen af terroreksperten sker som led i anklagemyndighedens forsøg på at få øksemanden dømt for forsøg på terror og dermed skade danske interesser.

Det var en papirlap fundet hos somalierens hustru i Aalborg, der fik analytikeren til at fastslå somalierens kendskab til hjemlandet.

Den håndskrevne papirlap indeholdt et såkaldt organogram, der viser de militante islamistiske gruppers indbyrdes relationer, herunder terrororganisationerne el-Shabaab og al Qaeda.

- At fremstille tegningen kræver et indgående kendskab til grupperingerne i Somalia. Det er ikke hverdagskost blandt somaliere at kunne lave dette organogram, siger terroreksperten.

Somalieren har forklaret, at han lavede tegningen på baggrund af oplysninger, han fik i Aalborg, hvor en anden somalier holdt foredrag i 2007.

- Tegningen viser en historisk status på situationen i Somalia fra juli 2006 til foråret 2008, siger terroranalytikeren.