Pensionsdrømme kan vise sig urealistiske

Næsten halvdelen af danskerne drømmer om at gå på pension, før de fylder 65 år. Urealistisk, mener Århus-professor.

Næsten halvdelen af danskerne på arbejdsmarkedet drømmer om at gå på pension, før de fylder 65 år. Men spørgsmålet er, om det er muligt at opfylde ønskerne.

- Det afspejler en mulig konflikt mellem ønsker og realiteter. Efterhånden vil efterløn og pensionsalder blive sat op. Et andet spørgsmål er, om folk har råd til det, siger Torben M. -Andersen, professor ved Aarhus Universitet og tidligere vismand.

Det skriver dagbladet Børsen fredag.

Brancheorganisationen Forsikring & Pension (F&P) har netop spurgt danskerne om deres ønsker og forventninger til, hvornår pensionsalderen skal indledes. Og her svarer 47 pct., at de forventer at stoppe med at arbejde, inden de fylder 65 år. Kun 27 pct. regner med at blive, til efter de har rundet 65. En fjerdedel ved endnu ikke, hvornår de vil gå på pension. I dag er
danskerne i snit 62-63 år, når de trækker sig tilbage fra arbejdmarkedet.

- Ønskerne matcher i -store træk, hvad folk gør i øjeblikket. Så det kan skyldes, at der er opbygget en norm om, at det er det, man gør, siger Torben M. Andersen og
tilføjer:

- Ét kan være ønsker - noget andet er, når man kommer tættere på pensions-alderen og finder ud af, at det ikke er realistisk, skriver Børsen.