Patienter skal selv bestemme

Nyt forsøgsprojekt skal sikre bedre inddragelse

Arkivfoto.

Både patienter, pårørende, læger og sygeplejersker efterspørger det, og nu ser det ud til, at deres bønner er blevet hørt.

Med 4,9 millioner kroner fra TrygFonden skal Aarhus Universitetshospital i samarbejde med Videnscenter for Brugerinddragelse (VIBIS) forsøge at inddrage patienterne endnu i mere i deres egen behandling.

Projektet sker på baggrund af blandt andet international forskning, som viser at særligt to metoder til patientinddragelse er effektive.

Det drejer sig om fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling. Målet med metoderne er, at patienternes viden bliver brugt, så de selv får indflydelse på valg af behandling og planlægning af deres forløb.

På Aarhus Universitetshospital har man store forventninger til at inddrage patienterne endnu mere i behandlingen:

- Vi skal udvikle et mere brugerstyret system, hvor patienterne for eksempel i højere grad kan være med til at aflæse deres egne værdier og regulere behandlingen. De skal også i højere grad være med til at bestemme, hvilken behandlingsform de vil have. Derfor skal vi udvikle nogle redskaber, som klæder dem på og giver dem mere indflydelse, siger centerchef Lisbeth Kallestrup fra Abdominalcentret på Aarhus Universitetshospital til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Erfaringerne fra Aarhus Universitetshospital skal efterfølgende spredes til sygehuse i resten af landet.

resten af landet.