Patienter skal i form: Her er sengen en træningsmaskine

På hospitalet i Horsens har man installeret specielle lifte på ortopædkirurgisk afdeling, som kan hjælpe med at få patienterne hurtigere på benene

Foto: Regionshospitalet Horsens

- En uge i sengen kan kræve op til tre måneders genoptræning, før patienten er tilbage på samme fysiske niveau som før indlæggelsen. 

Det er de benhårde fakta, som afdelingsterapeut Thomas Detlefsen fra Hospitalsenheden Horsens kender fra sin hverdag, hvor patienter efter indlæggelse skal gennem genoptræningsforløb for at komme på benene igen.

På hospitalet i Horsens har man det seneste år testet en særlig lift, som kan indstilles i forskellige positioner og gøre det muligt for patienten for at træne forskellige muskler liggende i sengen.

Læs også Forsøg med fitness i sengen i Horsens

Nu er liften blevet blåstemplet og godkendt til videre brug og er nu installeret på to sengestuer på orotopædkirurgisk afdeling. 

- Sengetræningen kan være med til at minimere patientens tab af muskelstyrke og forebygge eventuelle negative konsekvenser af immobilitet. Samtidig føles tiden i sengen ofte lang, men med styrketræning af udvalgte muskelgrupper bruger patienterne tiden særdeles fornuftigt, siger afdelingssygeplejerske Lisbeth Christiansen Hansen i en pressemeddelelse. 

Godt for krop og lemmer

Træningsmaskinen er en almindelig lift kombineret med et redskab kaldet en GH Positionslås, som låser liften fast i stabile positioner. 

Læs også Morell: Bedre bokser efter blodforgiftning

Erfaringerne med testen af liften har været gode, men endnu er der ikke udarbejdet konkret forskning der kan være med til at belyse om træning i sengen kan føre til, at patienten bliver udskrevet tidligere.

Flere patienter har rost den nye træningsmetode. En af dem er Kenneth Bonnichsen, som tidligere har været indlagt med sit knæ. I 10 dage kunne han træne liggende i hospitalssengen.

Han fortæller, at træningen ikke kun gjorde gavn for hans knæ, men for hele kroppen:

- Når man træner mave/ryg muskulatur, så får man også gang i tarmene, og man skal ikke have så meget medicin for at holde maven i gang. Man får også en større appetit, fordi man får brændt nogle kalorier af. Så alt i alt tror jeg, det kan give et bedre fysisk forløb, siger Kenneth Bonnichsen. 

04:21

VIDEO: Også på Regionshospitaler Randers har man de seneste år forsøgt sig med motion på sengestuerne. Blandt andet har en gruppe dialysepatienter skulle cykle sammenlagt 10.000 kilometer. 

Luk video