Patienter fik forkert svar

Hospital erkender mulig fejl i celleprøver

En menneskelig fejl er muligvis skyld i, at flere patienter har fået forkert svar på deres celleprøve fra skjoldbruskkirtlen.

Det viser en stikprøve af 100 finnålsbiopsier fra skjoldbruskkirtler i 2013, som blev foretaget på Regionshospitalet Viborg eller Regionshospitalet Silkeborg.

Fem patienter, som ellers havde fået besked om, at deres prøver var normale, har nu fået det modsatte svar. En kontrol af deres prøver har vist, at de har celleforandringer, som kan være tegn på kræft.

Lægefaglig direktør i Hospitalsenhed Midt, Christian Møller-Nielsen, betegner det som "en meget beklagelig situation":

- Der er sket en fejlvurdering. Patologen har vurderet, at cellerne var normale, hvor en kontrolundersøgelse nu har vist, at cellerne ikke var normale og kan være kræftceller, siger lægefaglig direktør i Hospitalsenhed Midt Christian Møller-Nielsen. til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Fejl kan betyde senere operation

To af dem fem patienter har fået foretaget celleprøve på Regionshospitalet Silkeborg, mens tre har fået det gjort på Regionshospitalet Viborg.

De fem patienter har alle fået besked om fejlen i deres prøver og skal nu opereres for at få fjernet en del af skjoldbruskkirtlen, hvorefter de endelig kan få svar om, de har kræft.

- I værste fald kan fejlvurderingen betyde, at nogle patienter bliver opereret senere, end de burde have været, siger lægefaglig direktør i Hospitalsenhed Midt Christian Møller-Nielsen. til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Patologisk Institut på Regionshospitalet i Viborg har nu fået hjælp af patologer fra Aarhus Universitet til at kontrollere 169 celleprøver fra i alt 150 patienter for at sikre, at der ikke er sket yderligere fejl.

Ifølge lægefaglig direktør Christian Møller-Nielsen vil alle patienter blive kontaktet, hvis der er tegn på celleforandringer i deres celleprøve.

Hvis man har spørgsmål omkring prøverne, har Hospitalsenhed Midt oprettet en særlig hotline til patienter og pårørende, som har åben alle dage fra klokken 8-15.

Patienter i Silkeborg kan ringe på tlf. 23 65 10 32 eller 29 27 03 44.

Patienter i Viborg kan ringe på tlf. 78 44 11 10.