Pas på skraldemændene - smid ikke gasflasker i affaldet

Gasflasker og spraydåser kan eksplodere i skraldebilerne

01:59

Det kan være farligt for skraldemændene, når vi smider spraydåser og gasflasker ud sammen med køkkenaffaldet.

Derfor sætter Horsens Kommune nu gang i en kampagne, der skal lære byens borgere at holde spraydåserne langt væk fra skraldespandene.

Dåser med maling og hårlak skal afleveres på en genbrugsstation, da de ellers risikerer at eksplodere - fx i skraldebilernes komprimatorer eller på forbrændingsanlægget. 

Læs også Randers forkæler byens rygere: Her er et askebæger

Problemet i Horsens er blevet særligt stort, efter at kommunen sidste år indførte et nyt affaldssystem. Udover den almindelig affaldsbeholder fik borgerne en ekstra beholder til emballage, der er til genbrug.

En del borgere har dog tilsyneladende misforstået systemet, når det gælder trykflasker og spraydåser. I stedet for at aflevere flaskerne på genbrugspladsen, kommer de nu i stedet flaskerne i containeren med emballage - og det kan være farligt for skraldemændene.

- Når de starter pressepladen for at presse affaldet op i komprimatoren, kan sådan en dåse komme i klemme. Derefter revner den eller kan sprænge, når den bliver presset, siger driftschef Erik Bruhn Andreasen fra renovationsfirmaet Meldgaard Miljø til TV 2 | ØSTJYLLAND. 

Læs også Nye poser skal løse maddike-problem i Horsens

Hvis trykflaskerne bliver presset, er der risiko for, at de sprænger - enten tæt ved skraldemanden eller på det anlæg, hvor affaldet bliver kørt hen.

Indtil videre er der heldigvis ikke sket alvorlige skader. En af de ansatte fra Meldgaard Miljø har dog fået gas i hovedet, ligesom der også er sket flere andre uheld med flaskerne.

Hos Horsens Kommune bliver problemet taget seriøst. For at undgå yderligere uheld har kommunen sat gang i en kampagne, der skal få folk til at aflevere gasflasker og spraydåser på genbrugspladserne. 

Læs også Maddiker har indtaget skraldespandene i Horsens

- Det er uheldigt, at skraldemændene skal gå rundt og være bange for at få gas i hovedet, siger sagsbehandler ved Affald og Trafik i Horsens Kommune Anne Dorthe Christensen, der dog ikke tror, at borgerne smider gasflaskerne i affaldet af dovenskab eller ligegyldighed.

- Folk gør det af god vilje. Når de ser, at flaskerne er lavet af metal, tænker de, at flaskerne godt kan genanvendes.

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.