Troels Kløvedal modtager unikt hædersbevis - kun for ham

Eventyren og forfatteren Troels Kløvedal modtager fredag en særlig græsk hædersbevisning for sin livslange indsats for Grækenland og græsk kultur

Troels Kløvedal bor i Gravlev på Djursland. Her ses han i forbindelse med en koncert med Rolling Stones på Roskilde Festivalen i 2014. Foto: Betina Garcia - Scanpix

Mikkel Beha Erichsen er den ældste af Troels Kløvedals fem børn. Han afbrød optagelserne af 'Kurs mod fjerne kyster' for at være ved sin fars side. Foto: Richard Sylvestersen / Mads Nissen - Scanpix

1 af 2

I dag kom det frem, at den danske sejler, forfatter og eventyrer Troels Kløvedal er blevet tildelt en særlig græsk hæder, som det officielle Grækenland har oprettet kun til ham. 

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse. 

Læs også Beha måtte afbryde optagelser for at rejse hjem til syg Kløvedal

- Jeg er dybt beæret over, at de græske myndigheder på denne måde ønsker at anerkende mit arbejde med at formidle den græske kulturrigdom – en kultur, som har en særlig plads i mit hjerte. Odysseus’ rejse står for mig som alle rejsers moder og udgangspunktet for al europæisk nysgerrighed og eventyrlyst, udtaler Troels Kløvedal i samme pressemeddelelse og fortsætter: 

- Når min vejrtrækning af og til besværes, giver det mig stor glæde og opmuntring at tænke på Ægæerhavets dybblå farve, det enestående attiske lys, det rosenrøde græske daggry og den stjerneklare græske himmel.

Broderen modtager prisen

Kløvedal er alvorlig syg af ALS og kan derfor ikke modtage prisen i Athen fredag middag - derfor modtager hans bror Bjørn Erichsen den i hans sted. 

Jeg er dybt beæret over, at de græske myndigheder på denne måde ønsker at anerkende mit arbejde.

Troels Kløvedal

- Troels er meget alvorligt syg lige nu. Han er indlagt, fordi han også har fået en lungebetændelse, og han kæmper med sin vejrtrækning, siger Bjørn Erichsen til TV 2 og fortsætter: 

- Men han oplever det som en enorm opmuntring at skulle modtage prisen. Han blev forfærdelig glad, da han fik det at vide. 

Læs også Sygdomsramt Troels Kløvedal hædret med stående bifald

Bjørn Erichsen fortæller, at Troels Kløvedal utroligt nok har besøgt alle de beboede græske øer og har sejlet i det græske farvand i ti år, hvor han har udviklet en gammel kærlighed til landet.

I den forbindelse har han produceret film og skrevet om landet, som er blevet bemærket udenfor de danske grænser. 

28:33

VIDEO: Troels Kløvedal har sejlet jorden rundt adskillige gange og har skrevet bøger og lavet film om sine mange rejser rundt i verden. Men når han ikke sejler, elsker han livet som landkrabbe på sin firlængede bindingsværksgård på Djursland. Se udsendelsen 'Mit andet jeg' fra november 2015.

Luk video