Tredje gang siden nytår: Kraftigt blæsevejr på vej mod Danmark

For tredje gang siden nytår, bliver vi ramt af et kraftigt blæsevejr med vindstød af stormstyrke.

Forventede vindstød søndag aften klokken 18. Foto: TV 2 Vejret

Selvom det blot er tre dage siden, at vinden igen lagde sig ovenpå et kraftigt blæsevejr, er der nu igen udsigt til vindstød af stormstyrke.

Et lavtryk bevæger sig mod Danmark fra nordvest, og det vil fra søndag eftermiddag give meget blæsende vejr til den vestlige del af landet fra nordvest.

Læs også Kun de heldige får solen at se

Fra ud på eftermiddagen kan middelvinden nå hård- eller stormende kuling langs den jyske vestkyst fra Vadehavet til Thy, og i samme område kan vindstødene nå stormstyrke.

Prognosen har fået TV 2 VEJRET til at udsende varsel om vindstød af stormstyrke, som gælder fra klokken 16 søndag eftermiddag til mandag middag.

Natten til mandag breder sig det kraftige vindfelt sig yderligere mod øst, så vinden også kan nå hård- eller måske stormende kuling over Kattegatområdet, med vindstød som igen lokalt kan nå stormstyrke.

Der er udsigt til endnu en omgang kraftig blæst. Billedet er fra kysten i det sydlige Aarhus. Arkivfoto. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Kan give stormflod igen

Den kraftige blæst fra nordvest, kan - også for tredje gang - give anledning til stormflod, når store mængder vand fra Kattegat bliver presset mod sydøst i løbet af mandagen.

Denne gang er især de sjællandske fjorde udsat - og et sted som Roskilde Fjord kan se frem til de største vandstandsstigninger.

Der er - som altid - usikkerhed forbundet med vandstandsprognoserne, og navnlig i Roskilde fjord, hvor fjordens udformning gør usikkerheden ekstra stor.

Læs også Har du også undret dig? - derfor siger vi hundekoldt

At dømme ud fra prognoser fra Forsvaret, kan vandstanden nå op mellem 1,0 og 1,5 meter mandag eftermiddag og aften, når vandstanden når højest.

Dette er naturligvis noget TV 2 VEJRET følger tæt de kommende dage.

Danmark er allerede blevet ramt af to stormfloder siden nytår - den første ramte den 2. januar, mens den anden ramte en mindre del af de indre danske farvande den 9. januar.

Tredje kraftige blæsevejr siden nytår

Med udsigt til endnu en omgang kraftig blæst, vil det blive tredje gang siden nytår, at vinden for alvor vil ruske i trækroner og tagrygge.

Den 2. januar blev vi ramt af stormen Alfrida, som gav middelvinde på 25,2 meter per sekund og vindstød på 32,6 meter per sekund.

Læs også Nordlys kunne ses fra Danmark

Mellem den 8. og 9. januar blev vi igen ramt af et kraftigt blæsevejr med middelvinde på 20,9 meter per sekund og vindstød som nåede stormstyrke med 28 meter per sekund.

Dette tredje blæsevejr vil formentlig blive på niveau med dét, som ramte Danmark tidligere på ugen.

SÅDAN BENÆVNES VINDSTYRKEN

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

 

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s