Stort vikingefund: Kan være Gorm den Gamles betroede

Et nyt fund i Hørning ved Skanderborg kan vise sig at være lige så vigtigt som Tollundmanden og Egtvedpigen

Arkæologer har gjort et stort fund ved en udgravning i Hørning. Foto: Museum Skanderborg

I samarbejde med tv2.dk

Arkæologer kan han gjort et helt specielt fund i Hørning.

- Når arkæologien bringer et fund som dette for dagen, er det en chance man ikke må gå glip af. Rytteren fra Fregerslev kan blive en kendt skikkelse fra vores for­tid, på linje med Tollundmanden og Egtvedpigen, siger Søren Sindbæk, professor MSO ved Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse fra Museum Skanderborg.

  Foto: Museum Skanderborg

Der er tale om flere store, sammenhængende kammergrave, der er fundet i Hørning ved Skanderborg. I den ene er der fundet genstande, som tyder på, at en meget fornem person fra yngre vikingetid er begravet der med ekseptionelt rige genstande.

Forgyldt hestehoved

Manden, som arkæologerne mener måske var en af kongens jarler, har fået en begravelse med alt det udstyr, som var nødvendigt for rejsen til Valhal og mere til.

Han fik blandt andet et forgyldt hovedtøj til en hest med sig i graven.

  Foto: Museum Skanderborg

- Sådan et hovedtøj har kun været til rådighed for de absolut mægtigste mennesker i vikingetiden og har måske været en alliancegave fra kongen, siger projektleder og arkæolog ved Musem Skanderborg Merethe Schiffer Bagge i en pressemeddelelse.

Beslagene fra seletøjet stammer fra cirka 950 e.Kr., hvilket betyder, at vikingen fra Fregerslev, som han kaldes, kan have været Gorm den Gamles betroede eller konkurrent.

02:03

VIDEO: Også i Horsens har arkæologer gjort et stort fund. 

Luk video

Kammergravsanlægget er usædvanlig stort. Derfor kan der også være tale om helt op til tre kammergrave. Og de kan vise sig at gemme på flere interessante fund.

- Det bliver usigeligt spændende at komme i gang med udgravningen, der i første omgang vil vise om jarlen ligger alene eller er gravlagt sammen med en eller flere familiemedlemmer. Der kan selvfølgelig også være tale om et helt usædvanlig stort gravkompleks, der indeholder alt jarlens pragtudstyr og måske ofrede heste, siger Museum Skanderborgs direktør Lene Høst-Madsen.