Fik fjernet begge bryster og tilbudt afsluttende operation tre år senere

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil forpligte landets sygehuse til at hjælpe patienter med at navigere i systemet.

02:11

VIDEO: 56-årige Beth Birk fra Aarhus fik sidste år fjernet begge sine bryster på grund af stor risiko for at få kræft. På onsdag skulle hun have haft den afsluttende operation, men sådan gik det ikke. I stedet for blev hun tilbudt en operation 20. september 2021.

Sygehuse og hospitaler skal fremover forpligtes til at hjælpe patienter med at få behandling et andet sted, hvis de ikke selv kan klare det inden for fristen.

Det er en del af den sundhedsreform, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer inden længe.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fortalte i sin nytårstale, at sundhedssystemet i Danmark skal være bedre. 

I dag er det langt fra alle sygehuse, der hjælper patienterne med at kontakte andre sygehuse, hvis de ikke selv kan. Som patient kan det være svært at navigere i systemet.

Læs også Hospital aflyser ikke-akutte operationer

Fik tid til operation i 2021

56-årige Beth Birk fra Aarhus fik sidste år fjernet begge sine bryster på grund af stor risiko for at få kræft. På onsdag skulle hun have haft den afsluttende operation, men sådan gik det ikke. I stedet for blev hun tilbudt en operation 20. september 2021.

Jeg følte mig fortabt og var ked af det. Jeg havde det faktisk rigtig skidt.

Beth Birk, Aarhus

Derfor måtte Beth Birk selv finde ud af, hvordan hun kunne bruge sin ret til hurtig behandling et andet sted:

- Jeg spurgte, om de kunne anbefale noget, men det måtte de ikke. Så jeg skulle selv ind og finde ud af, hvad det var for et.

I grafikken her kan man se, hvor mange operationer der er blevet aflyst på Aarhus Universitetshospital.

Hjælp til den svage patient

Det er Beth Birk ikke alene om. Derfor vil statsministeren altså nu tvinge landets hospitaler til at hjælpe patienterne videre i systemet.

Det skal konkret foregå ved, at det sygehus, man skal behandles på, får et ansvar for at holde sig opdateret på, hvordan det ser ud i resten af regionen og resten af Danmark.

Lars Løkke Rasmussen, Statsminister, Venstre

- Det skal konkret foregå ved, at det sygehus, man skal behandles på, får et ansvar for at holde sig opdateret på, hvordan det ser ud i resten af regionen og resten af Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Herfra skal de hjælpe med at booke en ny tid. På den måde håber regeringen at hjælpe særligt de svageste borgere, så de ikke opgiver at få hurtig behandling.

03:32

VIDEO: Kort før jul var formand for Region Midtjylland i TV2 ØSTJYLLAND for at kommentere på de hundredevis af aflyste operationer på Aarhus Universitetshospital. Han forklarer, at primært skyldes, at sygehuset er flyttet i nye lokaler og samtidig har haft problemer med at få steriliseret sit udstyr.

Luk video

- De ressourcestærke skal nok klare sig, de slår sig igennem. Men den svage patient får ikke hjælp nok, siger Lars Løkke Rasmussen.

I Region Sjælland tager man positivt imod statsministerens forslag, men udsigten til mere skrivebordsarbejde i en travl hverdag skaber bekymring.

- Det sidste år har vi sparet ti procent på administration i Region Sjælland, og jeg håber ikke, at vi skal til at gå den anden vej. For vi prøver virkelig at få budgetterne til at hænge sammen og bruge tiden ude i fronten hos vores borgere, siger Heino Knudsen (S), der er regionsformand i Region Sjælland.

Læs også Privathospitaler efter udskudte operationer: - Vi bliver kimet ned

Fokus på patientrettigheder

Lars Løkke Rasmussen ønsker skærpet fokus på patienternes rettigheder.

- Jeg ønsker at sætte patienten først. Hvis der er noget, der har udviklet sundhedsvæsenet, siden jeg selv blev sundhedsminister i 2001, så er det blandt andet de her patientrettigheder, siger statsministeren.

Ved egen indsats kan Beth Birk nu se frem til at blive opereret allerede i næste uge. Hun mener, at det eneste rigtige er at lave reglerne om.

- Det, synes jeg, ville være helt i orden. Det skulle de gøre i fremtiden, så de ikke stiller andre i den her situation, siger hun til TV 2.

Som nævnt er forslaget en del af regeringens sundhedsudspil. Hvis alt går efter planen, bliver det præsenteret en af de kommende dage.

Læs også Skejby ramt af aflyste operationer - nu træder andre hospitaler til