Dansk påskevejr slog populære ferieøer

Påskeøsten hedder fænomenet, som har givet Danmark varmere vejr end Kreta og Mallorca.

Påskevejret viste sig fra den flotteste side. Foto: Jack Taylor - Ritzau Scanpix

De danskere, der har brugt påskeferien til en hurtig tur sydpå, kan nemt have snydt sig selv. Det var nemlig varmere i Danmark end på flere af de traditionelle feriemål.

- Jeg var selv i Rom i påsken og måtte konstatere, at vejret var bedre derhjemme, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk.

Som eksempel på to feriemål kan vi kigge på Kreta og Mallorca. Mens der i Danmark kunne holdes påskefrokost i 20,1 graders varme, kunne der spises moussaka og tapas på de to ferieøer i henholdsvis 16,6 og 17,6 grader.

Vejret har været vendt på hovedet i påsken.

Thomas Mørk, meteorolog ved TV 2 Vejret

Påskesøndag toppede temperaturen i Danmark ved sommerlige 21,2 graders varme, mens kretenserne og mallorcanerne lå henholdsvis 4,8 og 3,3 grader lavere.

Påskeøsten

- Vejret har været vendt på hovedet i påsken. Vi har haft højtryk og sol over Mellem- og Nordeuropa og dermed også lunt vejr i Danmark. Samtidig har der været lavtryk i middelhavsområdet, hvor de har haft relativt lave temperaturer med mange skyer og byger, forklarer Thomas Mørk.

Anden påskedag var forskellen mellem Danmark og de to ferieøer 2,2 og 3,3 grader i Danmarks favør. Herhjemme viste termometrene 20,6 grader, mens de i Heraklion på Kreta viste 18,2 grader og kun 17,3 grader på Mallorca.

Læs også April kan blive en af de tørreste i dansk vejrhistorie

Ifølge Thomas Mørk sker det ofte, at vejret tilgodeser norden i påsken, og fænomenet har endda et navn:

- Vi kalder det påskeøsten, når vejret er på den måde herhjemme med østenvind og sol i påsken. Det er faktisk ikke unormalt, at det er på den måde her midt i foråret.

01:09

VIDEO: Tilbage i november var der pludselig hindbær på en busk i Østjylland.

Luk video