Black Friday er svindlernes paradis – sådan spotter du fup

Politiet lukker flere svindelbutikker på nettet end nogensinde før. Her får du syv råd til, hvordan du undgår at blive snydt af svindlere

Foto: TV2

I samarbejde med tv2.dk

Slaraffenland for svindlere på nettet. Sådan lyder beskrivelsen af Black Friday fra fagfolk, der advarer danskerne om farerne ved den største handelsdag i løbet af hele året.

Samtidig med de vanvittigt gode tilbud fra reelle butikker vil svindlere, der står bag fuphjemmesider, nemlig også lokke med falske Black Friday-tilbud. Tilbud, hvor varerne enten aldrig dukker op, eller hvor kunderne modtager falske udgaver af de varer, de har bestilt. 

Læs også Føtex og Bilka angrebet af hackere på Black Friday

- Når danskerne stormer ud på nettet, er det slaraffenland for de svindlere, der laver den her type it-kriminalitet. Når pengestrømmene hober sig op på mærkedage som Black Friday, sidder de it-kriminelle klar, siger Toke Mølgaard, kommunikationschef hos e-mærket, der arbejder for at certificere de gode butikker på nettet.

Bagmandspolitiet lukker over 1000 fupsider

Og det er der brug for. Det viser tal fra SØIK (tidligere bagmandspolitiet, red.), der alene i år har lukket 1042 falske fupsider. Det skal holdes op imod, at SØIK sidste år lukkede 718 ulovlige netbutikker, der var sat i verden for at fuppe danske forbrugere. 

Sådan ser det ud, når man lander på en fupside, som politiet har beslaglagt.  Foto: TV2

Selvom man også kan fuppe sig til en adresse, så er det vores erfaring, at der aldrig er en fysisk adresse tilknyttet fupsiderne

Hos Nets, der ejer dankortet, advarer man også de tusindvis, der fra midnat sidder klar til at kaste sig over de vilde Black Friday-tilbud.

- Vi ser hvert år eksempler på, at kriminelle laver hjemmesider med henblik på, at folk dumper i på Black Friday. Folk har så travlt på nettet på Black Friday, at det giver lettere spil for svindlerne, siger talsmand hos Nets Søren Winge.

Fuprabatter ligner de rigtige Black Friday-tilbud

Han peger på, at man netop på Black Friday skal være ekstra opmærksom, fordi der er så store rabatter på de rigtige tilbud fra de legale butikker, at de prismæssigt kan minde om de tilbud, der er på svindel-siderne.

Hos SØIK, der fra februar sidste år til i dag har lukket 1659 falske hjemmesider, sidder man også klar med en række råd til de danskere, der fra midnat jagter de store rabatter på Black Friday. 

Læs også Butikker boykotter Black Friday: - Det tryner de små butikker

- Tjek den fysiske adresse på den virksomhed, du handler med på nettet. Selvom man også kan fuppe sig til en adresse, er det vores erfaring, at der aldrig er en adresse tilknyttet fupsiderne. Du kan altså ikke se, om den ligger i Belgien, Kina eller i Vojens. Der er altid en kontaktformular, men ingen fysisk adresse på fupsiderne, siger Dorte Køhler Frandsen, fagansvarlig for kriminalitet på nettet hos SØIK.

Herunder får du syv råd til, hvordan du manøvrerer sikkert gennem natten og dagen på Black Friday. Rådene er lavet med baggrund i interviews med eksperter fra e-mærket, Nets, forbrugerorganisationen Forbruger Europa samt det tidligere bagmandspoliti SØIK.

7 GODE RÅD TIL BLACK FRIDAY

1. Vær opmærksom på uforståeligt sprog 
Ofte er svindelsider lavet i udlandet, og derfor er fupsiderne ofte skrevet på dårligt dansk - for eksempel med åbenlyse grammatiske fejl eller direkte uforståelige sætninger.

2. Se punktet 'Om os'
En legal hjemmeside har typisk punktet 'Om os', hvor de fortæller en lille historie om virksomheden.
Modsat forholder det sig ofte for svindelsiderne. Hvis de alligevel har sådan et punkt, er det typisk dårligt eller uforståeligt formuleret, og de har ingen historie at fortælle om virksomheden.

3. Kig efter virksomhedens fysiske adresse.
Erfaringen hos SØIK (tidligere bagmandspolitiet, red.) er, at de falske hjemmesider aldrig opgiver en fysisk adresse.

4. Undgå mærkevarer, der er for billige
Går du efter mærkevarer som for eksempel Burberry, Mulberry, Nike og Marc Jacobs, er det derfor en rigtig god idé, at du er ekstra skeptisk over for gode tilbud.

5. Betal kun med kort eller Mobilepay
Fupsiderne reklamerer ofte med et væld af betalingsmuligheder. Når du kommer nærmere din betaling, viser det sig dog typisk, at antallet af forskellige muligheder for at betale er temmelig begrænsede.

6. Tjek URL’en, når du betaler
Når du skal betale med dit betalingskort, ryger du typisk over til en formidler af betalinger på nettet.
For at sikre dig, at du er på en sikker forbindelse, skal du tjekke, at der ud for URL’en - altså hjemmesideadressen - dukker en lille hængelås op.

7. Tjek virksomhedens CVR-nummer
Hvis du har overskuddet, kan du også jagte svaret på, om hjemmesiden er legal eller illegal, ved at søge efter virksomhedens CVR-nummer på www.cvr.dk.