Aarhus-center skal være verdens førende i bekæmpelse af kræftknuder

Der vil være 120 medarbejdere på det nye center, der kan behandle 1100 patienter om året. Centeret åbner i oktober i år

00:27

Partikelbehandlingen rammer kun det, man ønsker. Nemlig selve kræftknuden og det kræftramte væv, som fjernes lag efter lag. Video: TV2

I samarbejde med tv2.dk

Aarhus Universitetshospital er tæt på at være klar med det første Center for Partikelterapi i Danmark. Her kan man behandle kræftknuder på en langt mere præcis og skånsom måde end i dag.

Centeret har som mål at blive et af de førende i verden.

- Det kommer til at gavne nogle patienter, som har en stor risiko for at få en alvorlig skadevirkning af den strålebehandling, som vi er i stand til at give i dag, siger Morten Høyer, der er professor ved Dansk Center for Partikelterapi.

Jeg kunne risikere at miste min ansigtsnerve, hvis jeg skulle opereres igen. Så ville jeg ikke kunne smile mere.

Josefine Buus Rasmussen, tidligere kræftpatient

Risikerede at miste smilet

En af de patienter, der har haft gavn af et lignende center, er Josefine Buus Rasmussen. Hun har haft kræft i ørespytkirtlen og måtte til USA i tre måneder for at få partikelterapi.

I dag er hun kræftfri, og hun glæder sig over, at danske kræftpatienter fremover kan få behandlingen i Aarhus.

- I mit tilfælde var det rigtig godt. Jeg kunne risikere at miste min ansigtsnerve, hvis jeg skulle opereres igen. Så ville jeg ikke kunne smile mere, siger hun til TV 2.

Læs også Kim Larsen ramt af kræft: Aflyser sine koncerter

Koster 800 millioner kroner

TV 2 har været på besøg i centeret, der blandt andet indeholder tre kæmpemæssige strålekanoner. Hele centeret koster 800 millioner kroner.

Bag fire meter tykke betonmure står en protonstrålekanon. Det er en accelerator, der sender partikler igennem et rør med elektromagneter omkring. Det sker med to tredjedele af lysets hastighed. Den sender partiklerne ind i selve strålekanonen. Strålekanonen er omkring ni meter i diameter og vejer 220 tons.

Grunden til størrelsen er, at magneter retningsbestemmer strålingen. Jo større magneterne er, jo mere præcis bliver strålingen.

Partikelbehandlingen rammer kun det, man ønsker. Nemlig selve kræftknuden og det kræftramte væv, som fjernes lag efter lag.

Læs også Ny metode kan opdage kræft tidligt: Regionen er skeptisk

Kan undgå nogle bivirkninger

Er det en hjernesvulst, kan man undgå nogle af de bivirkninger, der er ved normal strålebehandling:

- Det kan være hukommelsesproblemer, koncentrationsproblemer og indlæringsproblemer. Ved at give den her form for strålebehandling, kan vi hos nogle patienter med svulster i hjernen sørge for, at den slags bivirkninger bliver færre, siger Morten Høyer og fortsætter.

- Det kommer til at gavne nogle patienter, som har en stor risiko for at få en alvorlig skadevirkning af den strålebehandling, som vi er i stand til at give i dag.

Der vil være 120 medarbejdere på det nye center, der kan behandle 1100 patienter om året. Centeret åbner i oktober i år.