80-årige Jørgen Leth: Her er mine nye mål

Han vil skrive et teaterstykke, og så vil han lave en af sine egne film i en ny udgave

Foto: Linda Kastrup - Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Han har lavet mere end 40 film. Skrevet flere end 25 bøger. Han er ved at optage en film med sin mobiltelefon, udkommer med en bog i dag, kommenterer cykelløb og holder foredrag.​

​Men aarhusianske Jørgen Leth er ikke færdig. 

Læs også Jørgen Leth fylder 80: Derfor elsker kvinderne ham

Han vil nemlig gerne lave en ny udgave af filmen ’Livet i Danmark’. En film fra 1972, hvor han undersøger, hvordan danskerne ’går rundt og har det’.

- Alting har jo ændret sig. Og mit hoved har jo også ændret sig. Jeg regner med, at det lige præcis er inspirationen til filmen. Hvad er livet i Danmark i dag, siger Jørgen Leth.

Leth: Et personligt svar på livet i Danmark

Han understreger, at hans svar på spørgsmålet om, hvordan livet i Danmark er i dag ikke bliver rationelt.

- Det bliver et personligt svar. Det bliver ikke et rationelt og et statistisk svar. Det er direkte inspireret af, hvad jeg gjorde dengang. Jeg føler mig som en slags antropolog, der kigger på mit eget land, siger han om sine planer.

Læs også Jørgen Leth i Letbanens højtalere: - Jeg kan skide godt lide det

Nu vil han skrive teater

Udover endnu en omgang med ’Livet i Danmark’, går ambitionerne i retning af helt nyt territorium. Han vil nemlig gerne skrive et teaterstykke, og under interviewet med TV 2 sætter han netop dette ønske som et erklæret mål.​

​- Jeg kunne godt tænke mig at skrive et teaterstykke. Det kommer til at handle om noget af det, de andre film har handlet om. En slags udforskning af virkeligheden, siger han og bliver mere konkret:

- Det kunne være en fortsættelse af ’Det perfekte menneske’ (En film af Leth fra 1967, red.). Ikke for mange mennesker på scenen. En mand og en kvinde. Nogle enkelte rekvisitter, noget meget smukt tøj, fortsætter han og påpeger, at ingen endnu har bedt ham skrive teater.

Læs også Jørgen Leth: Jeg er 'still going strong'

- Det kan godt lade sig gøre, men der er ikke nogen, der har bestilt det hos mig endnu, siger han og slår så fast:

- Men det er en mulighed. Absolut en mulighed. Det er godt at sætte det flag op i landskabet.​

​Mens Jørgen Leth endnu ikke har skrevet teater, har han lavet meget andet. Blandt andet overtalte han den kunstneriske verdensstjerne Andy Warhol til at spise en burger i Jørgen Leths film ’66 scener fra Amerika’ i 1982. Den scene kan du se et klip fra nederst. Herunder kan du høre Jørgen Leth forklare, hvordan man overtaler en stor stjerne til at spise burger i sin film.