Fireårig pige blev løftet over hegnet ved institution - nu sikrer flere sig mod det samme

Bortførelse har sendt alle aarhusianske institutioner i tænkeboks: Hvor højt skal hegnet være?

Foto: Kim Haugaard - Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Fredag blev en aarhusiansk mand kendt skyldig i at have bortført og forgrebet sig på en fireårig pige fra en institution i Aarhus.

Han blev idømt anbringelse på ubestemt tid.

Sidste sommer løftede den dengang 33-årige mand pigen over hegnet fra institutionen Børnehuset Snogebæksvej og bortførte hende.

Læs også 33-årig bortførte fireårig pige: Idømt anbringelse på ubestemt tid

Det var en helt almindelig onsdag ved frokosttid, mens børnene legede udenfor – og det fik straks de aarhusianske institutioner til at se nærmere på sikkerheden.

Den berørte institution, Børnehuset Snogebæksvej, forhøjede en del af hegnet og skærpede opsynet med børnene udenfor.

02:00

VIDEO: Se mere om sagen her.

Luk video

- I et område af legepladsen har vi øget hegnshøjden, og så har vi beskåret nogle buske. Børnene har stadig oplevelsen af, at de kan lege lidt i det skjulte, men de voksne har overblik over hele legepladsen. Og så er der en voksen, som har gårdvagten på legepladsen og runderer hele tiden og holder øje med, at alle børn har det godt, fortæller dagtilbudsleder Kristine Schroll.

Men hun mener, at det er vigtigt, at institutionen ikke kommer til at ligne "et fort".

- Vi skal lære vores børn at begå sig i verden.  Det gør vi ved at tale med dem om at møde fremmede, og om at man ikke går med fremmede. Hvordan man i det hele taget begår sig uden for institutionen, siger hun.

Læs også 33-årig dømt for overgreb og bortførelse: Nu kan familien se fremad

Et højt hegn

10 andre aarhusianske institutioner er gået videre og vil generelt gøre hegnet så højt, at man ikke uden videre kan løfte et barn over hegnet - typisk op i højden 1,80 meter.

Det gælder eksempelvis institutionen Troldehøjen i Hasselager, hvor man har besluttet at gøre hegnet højere hele vejen rundt – også for at være helt sikre på, at børnene ikke selv kan kravle over hegnet og ned til et nærtliggende vandhul.

Her er forældrenes reaktioner blandede:

- Det lyder som en god ide. Mest fordi man har hørt om sager, hvor børn er hoppet over hegnet eller er blevet taget over hegnet. Vi har jo en sø lige hernede bagved, siger kontaktchef Jesper Heinsvig, der er far til et barn i instititutionen.

Jesper Heinsvig.

Det samme siger Berit Skriver, der er forsikringsrådgiver:

- Det er en mega god ide, også fordi der ligger en dam lige heromme bagved. Og de kan jo kravle over. Så det ville være dejligt, siger hun.

Berir Skriver. Foto: TV 2

En tredje forælder er til gengæld bekymret over, hvilke signaler et højt hegn vil sende til omverdenen.

- Det synes jeg ikke er den bedste ide. For så ligner det nærmest et fængsel i stedet for en institution. Folk skal kunne føle sig trygge, når de kommer herind. Så hegnet skal ikke være for højt. Det er ikke tiltalende, siger Janne Hansen, der er på barsel i øjeblikket.

Janne Hansen. Foto: TV 2

"Vi rykker en lille smule"

Reaktionerne fra forældrene afspejler en dobbelthed, der går igen hele vejen op til kommunens top.

Allerede to dage efter bortførelsen i juni sendte Aarhus kommune en mail ud til alle kommunens daginstitutioner med budskabet, at "en situation som denne giver anledning til, at vi ser vores procedurer og retningslinjer efter, og at det skærper vores opmærksomhed, også omkring sikkerhed."

Men den politisk ansvarlige for kommunens daginstitutioner, rådmand for børn og unge Thomas Meedom (SF), advarer samtidigt mod at gå for langt i bestræbelserne på at sikre institutionerne:

03:19

VIDEO: Hør hvordan Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, forholder sig til spørgsmålet om sikkerheden i de aarhusianske daginstitutioner.

Luk video

- Hvis man ville, så kunne man sætte kameraer op overalt, og man kunne sætte bevæbnede vagter ud foran vores daginstitutioner. Så ville der formentlig meget sjældent blive bortført et barn. Men man kunne forestille sig alle mulige andre tragiske ting, der så kunne ske, hvis det var den vej, man gik, siger Thomas Meedom.

- Der er da helt sikkert steder, hvor man vælger at bygge nogle højere hegn og steder, hvor man fjerner nogle af de træer, der står helt ude til hegnet og gør, at man ikke kan se, hvad der sker ude på den anden side af hegnet. Så det er nogle balancer, hvor vi rykker en lille smule i retning af mere sikkerhed og tryghed i vores institutioner, men vi skal heller ikke gå for langt den vej, siger han.