Nu skal dansk whisky være berømt

Dansk whisky har fortjent en bog. Det mener horsensianske Per Gregersen, der lørdag udgav bogen Dansk Whisky.

Forfatteren bag den nye bog Dansk Whisky mener, det er på tide, at danskerne får øjne op for, hvad vi kan med whisky. Foto: TV SYD

Den er gylden, brygget af korn og så indeholder den en alkoholprocent på minimum 40.

Der er selvfølgelig tale om whiskyen, der oprindeligt kommer fra Skotland og Irland. Men Danmark er også berømt for sine whiskyer, og nu har landet fået sin helt egen whiskybog.

03:17

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND var forbi et destilleri i Sall for at høre om, hvad det er, den danske whisky kan.

Luk video

Den har titlen Dansk Whisky, og det er journalisten Per Gregersen, der står bag bogen, der rummer fortællinger fra 18 danske destillerier.

Den handler om deres udfordringer, drømme og ikke mindst deres kærlighed til de gyldne dråber. Og alle de historier skal være med til at få den danske whisky på danskernes menukort.

- Dansk whisky har simpelthen fortjent at få en bog lige nu. Så hvis den her bog kan være med til at gøre dansk whisky bare lidt mere folkelig, så synes jeg, at vi er nået langt, siger Per Gregersen fra Horsens.

 

Dansk whisky har alt det, der skal til

Bogen blev udgivet lørdag, og i den kan man blandt andet læse tre fortællinger to destillerier, der ligger Østjylland. Det gælder Sall Whisky nær Hammel og Brænderiet Enghave.

- Det er enormt vigtigt for os at skabe en lokal whisky, hvor vi selv har kontrol over såning, dyrkning og høst af kornet, og når vi endelig smager på den færdige whisky, kan vi udpege præcis den mark, hvor kornet er dyrket, siger Snævar Albertsson i bogen. Han er medejer af Sall Whisky.

Per Gregersen er forfatteren bag den nye bog Dansk Whisky. Foto: TV SYD

Godt i udlandet

Ifølge forfatteren klarer de danske whiskyer sig ganske godt i udlandet, men han synes, det er på tide, at danskerne selv får øjnene op for netop de dråber.

- Der er rigtig mange danske destillerier, der vokser, og de begynder at få hul igennem til eksportmarkederne. Men herhjemme tror jeg, det handler om manglende viden blandt danskerne. De ved ikke, at de danske whiskyer findes, og hvad de kan, siger Per Gregersen og understreger:

- Vi har de gode råvarer, kornet, det rene vand. Vi har det, der skal til for at lave god whisky.

Så hvis man mangler noget at kaste sig over, så opfordrer Per Gregersen danskerne til at smage på de danske whiskyer.

01:03

VIDEO: For snart et år siden blev whiskydestilleriet i Sall ved Hammel indviet med sang og musik. Indslaget er fra november 2018.

Luk video