Turbine repareres: Gudenåen har tryk på for tiden

Danmarks længste vandstrækning er midlertidigt tilbage i sin oprindelige kraftfulde styrke

Gudenåen har usædvanlig meget vandtryk for tiden. Det fortæller driftleder Per Kristense fra Naturstyrelsen Søhøjlandet. Foto: Andreas Peter Als, TV SYD

Hvis du vil opleve Danmarks længste vandløb, Gudenåen, i al sin oprindelige vandkraft og vælde, så er det nu, du skal tage et smut til åen med det gudelige navn, der siden oldtiden og næsten op i vor tid var en af Jyllands centrale færdselsårer. 

Lige nu fosser vandet uhindret i sit oprindelige åleje fra Bredvad Sø, gennem Træden Skov og under den genfundne bro. Der er det oppe på et tryk på antageligt 10.000 liter vand eller mere i sekundet.  

Læs også Ørreder fra Lilleåen skal skabe liv i Gudenåen

Årsagen er, at Naturstyrelsen er i gang med at reparere turbineanlægget på Vestbirk Vandkraftværk. Derfor kan vandet ikke passerede gennem det. Der ventes det tilbage, når et styreleje i turbineanlægget er repareret i slutningen af januar. 

- Det er unikt, at vi på så kort en strækning har så relativt stort et fald på vandet, siger driftsleder Per Krisensen fra Naturstyrelsen Søhøjlandet. 

Baggrund

Gudenåen er Danmarks længste vandstrækning fra vandet pibler op af jorden i Tinnet Krat nord for Tørring til det løber ud i Randers Fjord 150 kilometer derfra.

Den løber gennem byerne Ry, Silkeborg, Bjerringbro, Langå og Randers.

Gudenå betyder ”den til guderne indviede”.

Vestbirk Vandkraftværk blev sat i drift i 1924. I dag er det et arbejdende museum, som producerer 2 GWh om året.

Siden 1979 har det været ejet af Naturstyrelsen.