Tidligere frikirkepræst fortryder: Tager imod sin dom

En sag om adskillige seksuelle krænkelser skulle for landsretten, men nu trækker den dømte sin anke tilbage

Christian Laursen Raburn har valgt at tage imod straffen fra byretten.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Den tidligere frikirkepræst i Byens Kirke i Silkeborg, Christian Laursen Raburn, blev i starten af marts idømt tre et halvt års fængsel, et erstatningskrav og udvisning af Danmark, for flere krænkelser af unge under 18 år.

Den straf valgte han kort efter at anke, men anken er nu trukket tilbage, og han har valgt at tage sin hele straf.

Læs også Mor efter dom til frikirkepræst: - Jeg er jublende lykkelig

Det bekræfter hans forsvarer Anne-Mette Larsen Rahbek til TV MIDTVEST. Hun kan på nuværende tidspunkt ikke komme nærmere ind på, hvorfor hendes klient har taget beslutningen.

02:16

VIDEO: Bente Kjærskovs datter, Natascha Valentin (t.h.), er tidligere medlem af frikirken i Silkeborg. Både Natascha og hendes mor var meget glade, da der faldt dom i sagen mod den tidligere frikirkepræst.

Luk video

Seksuelle krænkelser

Christian Laursen Raburn har under sagen erkendt at have haft et seksuelt forhold til flere af de unge, der alle var mellem 15 og 18 år på tidspunktet. Han har i retten forklaret, at der var en "udfordringskultur" i frikirken, hvor han og de unge udfordrede hinanden til at gøre grænseoverskridende ting. 

Her lå Byens Kirke. Frikirken ejer ikke længere bygningerne. Foto: Richard Gaarn Svendsen - TV MIDTVEST

Selv om den 30-årige erkendte de fleste forhold i anklageskriftet, har han nægtet sig skyldig i anklagen om, at han skulle have brugt sin stilling til at udøve magt over de unge. Han har forklaret, at der var ligeværdighed i forholdene, og at ingen blev tvunget til noget. 

Det var retten dog uenig i. Nu har han valgt at tage sin straf.

02:06

VIDEO: Daniel var en af de unge, der stod frem med anklager mod den tidligere præst. 

Luk video

Sagen mod frikirkepræsten strækker sig helt tilbage til 2006, hvor han er tiltalt for, for første gang, at have forgrebet sig på et dengang 15-årigt barn. Det sidste overgreb fandt ifølge politiet sted i 2011. 

Byens Kirke i Silkeborg lukkede, da anmeldelserne om præsten begyndte at tikke ind. Udtalelser fra børn, unge og pårørende i forbindelse med kirken, tegner et billede af en kirke og en præst, der manipulerede, ydmygede og bød op til grænseoverskridende lege, der i sidste ende blev kirkens undergang.

Anklager om hjernevask

I sommeren 2012 modtager politiet første gang en anmeldelse, der vedrører frikirken i Silkeborg. Natascha, der er kommet i kirken i et par år, står frem og anklager kirken for hjernevask og krænkende gruppelege, der angiveligt skulle gøre de unge til gode kristne mennesker.

Når en leg går der til, hvor folk bliver overhældt med tændvæske, og får at vide, at hvis du ikke gør det her, så sætter vi ild til dig, så er det jo nærmest en trussel om død.

Natascha Valentin, tidligere medlem af Byens Kirke

- Når en leg går der til, hvor folk bliver overhældt med tændvæske, og får at vide, at hvis du ikke gør det her, så sætter vi ild til dig, så er det jo nærmest en trussel om død, sagde Natascha dengang til TV2 ØSTJYLLAND. 

Natascha kom i kirken i to år. Til sidst bestod hendes vennekreds udelukkende af personer fra Byens Kirke. Hendes mor, Bente Kjærskov, kunne mærke at Natascha måned for måned forandrede sig mere og mere.

- Vi kunne slet ikke nå ind til hende. Vi følte næsten, at i havde mistet vores barn, sagde Bente Kjærskov dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

Natascha kunne blandt andet fortælle om lege, hvor folk blev overhældt med brandbar væske, og andre som blev filmet uden tøj.

Natascha Valentin kom i Byens Kirke i to år.

- De skulle gå ind i pigernes omklædningsrum, og så skulle de trække bukserne ned, og så var der en, der så skulle filme deres bare numser og bagefter var der en af medlemmerne fra kirken, der fik filmen, sagde Natascha dengang.

TV2 ØSTJYLLAND var live med første dag i retssagen. Læs livebloggen fra den 29. januar her.

SAGEN MOD FRIKIRKEPRÆSTEN

 • I 2010 begyndte Midt- og Vestjyllands Politi at modtage anklager mod præsten om seksuel omgang med mindreårige. Oplysningerne var dog for sparsomme til, at politiet på dette tidspunkt kunne anholde ham. 
   
 • I 2011 forlader han landet og tager til USA for at starte en ny menighed op. 
   
 • I 2012 voksede antallet af anklager mod præsten, men der kom stadig ikke en sigtelse af præsten. 
   
 • Derefter lå sagen stille indtil begyndelsen af 2016, hvor flere unge stod frem og fortalte politiet om seksuelle overgreb begået af præsten. 
   
 • I september 2016 blev præsten anholdt i USA på nogle anklager om gambling og servering af alkohol til mindreårige i delstaten Florida.
   
 • Tirsdag den 7. marts 2017 blev han anholdt i Billund Lufthavn, efter han er rejst hjem fra USA.
   
 • Onsdag den 8. marts 2017 blev han fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Viborg. Her blev han varetægtsfængslet i fire uger. 
   
 • Den 6. marts 2018 idømmes han tre et halvt års fængsel, erstatningskrav og udvisning af Danmark.
   
 • Den 13. marts 2018 ankes sagen til frifindelse. 
   
 • Den 13. april 2018 vælger han at trække anken tilbage.