Sådan undgår du forstoppelse: Sovs kan redde dig fra ondt i maven

Store mængder kød kan ende med en forstoppelse, men sovs kan redde dig fra en dag med ondt i maven

Selv om mange tror, at det er fed mad, der giver ondt i maven, så er det i virkeligheden store mængder kød, der er synderen. Foto: Bax Lindhardt - Ritzau Scanpix

En tur på hospitalet er næppe det største ønske i juledagene, men alligevel ender der hvert år personer på hospitalet, da de simpelthen har spist så meget, at maven ikke kan følge med.

Det fortæller Region Midtjylland uden dog at kunne sætte tal på, hvor mange det drejer sig om.

Læs også Højsæson for skænderier: Sådan undgår du julekonflikter i familien

Forstoppelse kan dog undgås, hvis man har fire gode råd i baghovedet. Det hele handler om mådehold og væske, hvis ikke maven skal kløjes i and, flæskesteg og hvad der ellers bliver stillet frem på julebordet.

Og der er en god nyhed til dig, der elsker godt med sovs på tallerkenen. 

- Der er nogen, der tror, at man får forstoppelse af fed mad, men du får ikke forstoppelse af, at du spiser sovs. Det er kødet, der er synderen, siger Klaus Frobenius, der er klinisk diætist.

Kroppen trænger til væske

Selvom sovsen er fed og fuld af fløde, er det altså kødet, der er den helt store synder ifølge Klaus Frobenius. Kroppen trænger nemlig til væske i alle former for at sende kødet igennem systemet.

Der er nogen, der tror, at man får forstoppelse af fed mad, men du får ikke forstoppelse af, at du spiser sovs.

Klaus Frobenius, klinisk diætist

- Hvis du spiser et kilo kød og kun drikker to glas vand, så bliver der trængt i tarmene. Så kan tarmene simpelthen ikke følge med. Det tager 12-24 timer, før det er kommet hele vejen igennem systemet, så hvis man spiser flere kilo mad, er der stor risiko for, at man kløjes i det og ender på hospitalet, siger Klaus Frobenius.

SÅDAN UNDGÅR DU FORSTOPPELSE

1 - Drik rigeligt med væske.

 

2 - Start med det grønne, før du langer ud efter kødet.

 

3 - Træk tiden ud af måltidet og snak med familien.


4 - Der behøver ikke være en hel and per mand.