Parti-hoppere i byrådene

To ud af tre byråd har parti-hoppere

Byrådspolitikere har jævnligt skiftet parti siden sidste valg. I alt 137 byrådsmedlemmer fordelt på 66 kommuner kan således ikke længere stå ved det partinavn, de hørte sammen med på stemmesedlen.

Det svarer til knap seks procent af alle indvalgte i 2009, viser en undersøgelse, avisen Kommunen har foretaget af partiskift i alle landets kommuner.

- Holder man det eksempelvis op mod Folketinget, så må man jo sige, at det er mange og meget langt fra det niveau, som vi ser her,« siger Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til Kommunen.

Syddjurs Kommune ligger i top med seks såkaldte partihoppere. Kommunen bliver dog tæt fulgt op af Nordfyn og Slagelse med hver fem partiskift, skriver avisen.

Roger Buch mener, det er nemmere at skifte parti lokalt, fordi det partipolitiske og ideologiske ikke fylder nær så meget som på landsplan. Meget kommunalpolitik er konkret og handler om ting som skolelukninger, og hvor mange hjemmeplejebesøg ældre skal have. Nogle partihoppere skeler desuden til, hvor de kan få mest indflydelse, lyder det.

- Det kan være et spørgsmål om, hvor man bevarer de gode udvalgsposter eller et løfte om et udvalg efter et valg. Det kan være en vigtig handelsvare i kommunalpolitik, siger Roger Buch til Kommunen.

Lidt over en tredjedel har foreløbigt valgt en politisk tilværelse som løsgængere, mens 21 er skiftet til Socialdemokraterne, 20 til Venstre, otte til Konservative, og 14 har meldt sig ind i en lokalliste.