Pårørende skal spise sammen med patienter

Sygehuspatienter har mere appetit, når de spiser sammen med deres pårørende, mener århusiansk sygehus.

Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Pårørende og besøgende vil blive opfordret til at spise sammen med patienter på det kommende, nye universitetshospital i Skejby.

At spise i rart samvær vil nemlig øge patienternes appetit, skriver Århus Stiftstidende fredag.

Når patienterne spiser godt, bliver de hurtigere raske, lyder filosofien i en arbejdsgruppe, der har beskæftiget sig med maden på det nye hospital - og med det faktum, at patienterne på danske hospitaler ender ofte som underernærede i forbindelse med
indlæggelse.

Konsekvenserne er vægttab, muskelsvækkelse, tab af kondition, svækket immunforsvar, risiko for infektioner og apati. Alt sammen faktorer, der forlænger patientens sygdom.

- Ingen danske hospitaler løser i dag dén opgave ordentligt, når vi kan konstatere, at patienterne forlader hospitalerne i en ringere ernæringstilstand, end de ofte kommer, siger arbejdsgruppens lægefaglige repræsentant, professor dr. med. Hendrik Vilstrup, fra Århus Sygehus.

Arbejdsgruppen lægger i sin rapport vægt på, at sygehusmaden skal tilpasses den enkelte patient. Det vil sige, at der skal kunne bestilles mad efter behov - i princippet døgnet rundt - og der skal være valgmuligheder.

Gruppen mener også, at hvert sengeafsnit vil få brug for bemandede køkkener, hvor kostfagligt personale tilbereder maden så tæt på serveringen som muligt.