På jagt efter lyden af Aarhus: Tågehorn kunne høres over hele byen

Aarhus Søfartsmuseum er klar til at udstille et tågehorn med en helt speciel lyd

03:34

De færreste forbinder nok tåge med larm, men det er dem, der ikke er vokset op nær havnen i Aarhus. Er man det, ved man nemlig, at tågen over Aarhus engang havde en helt særlig lyd.

- Den der tuden var lidt uhyggelig, men den var også spændende, siger Anders Bové Christensen, der voksede op tæt på havnen.

Lyden kom fra en sirene i fyrtårnet på Østre Mole – og den skar igennem vind og vejr, hver gang et skib skulle advares mod den faldende sigtbarhed.

Læs også 23 år siden i dag: To tog bragede sammen ved Aarhus

- Man kunne høre det over hele byen, mand. Jeg boede oppe i Bispehaven, og jeg kunne høre det deroppe, siger Andy Greve, der er værkmester hos Kirkens Korshær.

- Alle, der boede i Aarhus dengang, kunne høre den lyd. Det var Aarhus-lyden, supplerer Anders Bové Christensen.

Tågehorn fik tilnavn

Tågehornet fik tilnavnet "Aarhus-lyden" blandt kendere, og den høje, let pibende hornlyd har inspireret både musikere og digtere.

Læs også 75.000 kr. til museum

Men alt godt har en ende, og i slutningen af 1990’erne forsvandt lyden fra lydbilledet i Smilets By.

Vores plan er at prøve at sætte strøm på en dag, og så vil vi se, om det virker.

Karl Nøhr, Aarhus Søfartsmuseum

Radar- og GPS-teknologi overflødiggjorde advarselslyden, så hornet gik på pension, og siden gik der mange år, inden nogen hørte noget til det igen.

- Jeg blev som så mange andre ked af det, for det var jo en epoke, der stoppede, Anders Bové Christensen.

Nu har hornet ikke tudet i mere end 15 år, men i 2008 skete der noget.

Karl Nøhr, der er leder af Aarhus Søfartsmuseum, fik hornet stukket i hånden af nogle elektrikere, der var blevet bedt om at smide det ud.

Tågehornet var placeret på fyrtårnet på Østre Mole.

- Vi sagde naturligvis hjerteligt tak. Vores plan er at prøve at sætte strøm på en dag, og så vil vi se, om det virker, og så vil vi sætte det i gang ved den næste udstilling, vi laver til foråret, der hedder ’Aarhus Havn på søkortet 2017’. 

Det er en udstilling, som Anders Bové Christensen skal se – om ikke andet for at få minderne fra barndommen ved havnen bragt til live igen.

Læs også Mågeskrig: Hotel uddeler ørepropper til gæsterne

- Så er jeg der! Men jeg kan ikke lade være med at tænke på alle de institutioner, der skal spørges først, inden man sætter lyd på den. Men lad os nu håbe – det er nogle gange nemmere at få tilgivelse end at få tilladelse, siger han.

Se mere om tågehornet i videoen øverst i artiklen.