På jagt efter HIV-smittede

Vil finde dem, der ikke ved, at de er syge

Gamle telefonnumre, halve adresser og grundige beskrivelser af ex-kærester.

Al information er brugbar, når landets infektionsmedicinske afdelinger, nu indleder et større detektivarbejde for at finde de 1.000 danskere, som i årevis har været hiv-smittede uden at ane det.

- Mange af dem, der går mange år med en HIV-infektion er faktisk heteroseksuelle, og dem skal vi prøve at nå, så vi kan få stoppet spredningen, siger Tinne Laursen, som er rådgiver ved den infektionsmedicinske afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Skal finde ekskærester
Sammen med en sjællandsk kollega har hun netop færdiguddannet 16 sygeplejersker i at hjælpe nye patienter med at skrue tiden tilbage og finde frem til gamle ekskærester, tilfældige knald og affærer, som kan være blevet smittet for 10-15 år siden.

- Hvis jeg får navnet på en person, har jeg mulighed for at søge på nettet. Der er også gamle telefonnumre og nogen, der måske har en halv gammel adresse. Bare vi ved, hvor de boede for ti år siden, så kan vi finde ud af, hvor de er i dag. Advare dem og tilbyde en test, forklarer Tinne Lauersen til DR Østjylland.

Hun har i flere år foretaget den kontakt-opsporing, der nu bliver udbredt til hele landet.

250-300 HIV-smittede om året
Det er Sundhedsstyrelsen, der har finansieret oprustningen på området.

Hvert år registreres 250-300 HIV-smittede herhjemme, men 1.000 personer går rundt med virus i blodet uden at ane det.

- I dag kan man få en behandling. Det vil sige, at de mennesker, vi finder kan vi hjælpe. Hvis de går med til samarbejdet om at finde tidligere partnere, kan vi som ekstra bonus stoppe den smittekæde, der opstår, hvis man ikke ved, man er smittet, siger Tinne Laursen.