P-vagter overfuses oftere: Videokamera på uniform skal hjælpe

Antallet af trusler og chikane mod p-vagter er på få år steget voldsomt. Nu skal p-vagterne udstyres med kameraer på uniformen for at komme problemet til livs

02:18

Aarhus Kommune vil udstyre p-vagterne med kamera på uniformen. Det sker for at beskytte de kommunale parkeringsvagter i Aarhus, som i stigende grad bliver udsat for trusler og grov chikane, når de udfører deres job.

”Find dig for helvede et andet arbejde, din P-luder.”

”Jeg skyder dig, din so.”

Sådan lyder nogle af de grove udmeldinger, som p-vagterne Jytte og Dorte fra Aarhus har lagt øre til.

De har over 20 års erfaring som p-vagter. Men selvom de er forberedt på risikoen for at blive overfuset, så er der alligevel noget, som har ændret sig.

- Tonen er ligesom blevet lidt mere rå, fortæller Jytte, der er p-vagt i Aarhus Kommune.

Det er ikke kun mundtlige trusler, P-vagterne oplever. Nogle er nemlig også aggressive eller direkte voldelige mod P-vagterne. Det har P-vagt Dorte oplevet:

- Hun sprang ud af bilen, og løb efter mig og forsøgte at proppe den ned i nakken på mig. Hun rev mig i håret og gav mig en lussing, fortæller Dorte. 

Læs også Politi til forældre: Advar jeres børn mod kvælningsleg

Tallene bekræfter p-vagternes oplevelser. I 2014 indberettede kommunens p-vagter 20 tilfælde af trusler, vold og chikane mod p-vagter. I 2015 indberettede vagterne 42 tilfælde. Og i år er der allerede indberettet 39 tilfælde.

- Hvis det kommer helt uventet, så kan det godt komme ind under huden også, så er det ret ubehageligt, fortæller Jytte.

- Jeg bliver jo rigtig ked af det. Jeg kan ikke forstå, hvordan borgere kan opføre sig på måde. Det drejer sig om en parkeringsafgift. Og så bliver jeg også rigtig gal, og så melder vi tingene til politiet, siger Joshua Krogager, teamleder ved parkeringsafdelingen i Aarhus Kommune.

Videokameraer på uniformen

P-vagterne er allerede udstyret med overfaldsalarmer. Nu tager parkeringscenteret så det næste træk mod chikanen. De vil udstyre vagterne med video-kameraer.

- Hvis der for eksempel står kamera på trøjen, når folk så kommer hen og bliver aggressive, så vil de jo kunne se, der står kamera, siger Joshua Krogager.

Erfaringer fra Sønderborg kommune viser, at videokameraer på uniformen har fået indberetningerne om vold og chikane mod p-vagter til at falde markant.

De nye kameraer bliver taget i brug til efteråret.

På baggrund af truslerne vil P-vagterne ikke oplyse deres efternavn til TV2 | ØSTJYLLAND.