P-vagter får kameraer: - Jeg er blevet skubbet til og kaldt alverdens ting

De aarhusianske parkeringsvagter får et nyt værktøj i kampen mod trusler og chikane

00:47

Parkeringsvagterne i Aarhus har gennem længere tid måtte leve med både vold og trusler i dagligdagen, men nu har de fået et nyt værktøj i kampen for et bedre arbejdsmiljø. I denne uge har de nemlig fået et kropskamera monteret på uniformen.

- Jeg er blevet skubbet til, og jeg er blevet kaldt alverdens ting, og jeg tænker, at havde jeg haft kameraet, så ville konflikten have været væsentlig lavere, siger cityassistent ved Aarhus Kommune Jimmy Jensen. 

Læs også Cityassistenter presser på for tilladelse til at bære kamera

Vagterne kommer fremover til at bære kameraerne på venstre brystlomme. I Aarhus Kommune håber de, at kameraerne vil have en forebyggende effekt.

- Det er meget ærgerligt, at vi skal gå den vej for at skabe et ordentligt arbejdsmiljø. Så er vi nødt til, ikke kun at have overfaldsalarmer, men nu også kameraer, siger chef for Drift og Myndighed ved Aarhus Kommune, Kim Gulvad.

Sådan fungerer kameraet

Kameraet, der sidder monteret på parkeringsvagternes front, optager i princippet hele tiden. Optagelserne bliver dog kun gemt i to minutter med tilbagevirkende kraft, når parkeringsvagterne aktiverer det.

- Hvis vi kommer i en situation, så vil vi fortælle borgeren, hvis det er til det, at nu starter vi kameraet. Så de er opmærksomme på det, siger Jimmy Jensen.

Aarhus Kommune gemmer optagelserne på en lukket server, hvor kun få udvalgte medarbejdere har adgang.

00:37

VIDEO: Her kan du se cityassistent Jimmy Jensen fortælle om det nye kamera.

Luk video

 Antallet af politianmeldelser stiger

Det var chikane i form af tilsvininger, trusler og vold, der sidste år fik Drift og Myndighed i Aarhus Kommune til at ansøge om kropskameraerne.

Og ifølge Kim Gulvad har der i de seneste år været et stigende antal ubehagelige episoder for parkeringsvagterne i Aarhus Kommune.

- Det, vi har politianmeldt, har ligget på mellem tre, fire og fem stykker i en årrække. Sidste år havde vi 16, og allerede nu er der syv politianmeldelser bare her i 2018. Så det er en meget kedelig kurve, vi er kommet ind i.

Læs også P-vagt følte sig truet af bilist: Blev kaldt idiot