Overlæge kritiseres i Carina-sag

Disciplinærnævn sætter punktum i Carina-sagen

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har i dag, tirsdag, afgjort den såkaldte Carina-sag.

Disciplinærnævnet kritiserer overlæge Benedicte Dahlerup på Aarhus Universitetshospital for hendes behandling af Carina. Nævnet indskærper desuden for overlægen at udvise større omhu i sit fremtidige virke.

Se: Læge sigtet i Carina-sagen

Carina Melchior fra Lime på Djursland blev landskendt i DR-dokumentaren 'Pigen der ikke ville dø', da hun trodsede lægernes dom og vågnede op efter en fatal trafikulykke. Lægerne havde opgivet alt håb for Carina, og de slukkede endda respiratoren. Men hun ville ikke dø.

- Vi lavede et fejlskøn af den unge kvindes skader, og selv om hun fik kompetent og livreddende behandling, da hun blev indlagt akut, så er der også rigtigt meget, vi kan lære af forløbet, siger lægefaglig direktør Claus Thomsen i en pressemeddelelse.

Se: Carina får erstatning

- Jeg synes, at Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har været meget grundig i denne sag, og jeg tager afgørelsen til efterretning. Alle parter har brug for, at nævnet sætter punktum for denne sag, så vi kan se fremad og komme videre.

Siden sagen begyndte, har overlæge Benedicte Dahlerup ikke haft med patienter på Aarhus Universitetshospital at gøre.

Nye retningslinjer

Som følge af Carina-sagen iværksatte hospitalsledelsen en undersøgelse af informationen om hjernedød og organdonation til pårørende til kritisk syge patienter. Aarhus Universitetshospital har efterfølgende lavet en retningslinje, der fastslår, at en samtale om organdonation først kan finde sted, når der ikke er flere behandlingsmuligheder og hjernens funktion er ophørt eller forventes snart at ophøre.

Samtidig er de neurokirurgiske afdelinger i Danmark gået sammen om at udvikle en fælles vejledning om kritiske skader i hjernen, hvor man overvejer ophør med behandling. Den nye fælles vejledning ville i Carinas tilfælde have betydet, at man ikke havde standset behandlingen.

Patienterstatningen har tidligere tilkendt Carina erstatning.