Overblik: Fjernvarmefarcen i Århus

Er du også forvirret over forløbet i fjernvarmesagen fra Århus? Få det store overblik her.

Først lød meldingen fra de lokale politikere, at de århusianske forbrugerne ikke skulle have del i cirka 600 millioner kroner, der var betalt for meget.

Senere hed det sig, at det skulle de alligevel. Derefter lød meldingen, at kun halvdelen af pengene skulle betales tilbage. Dette blev dog ændret igen - men ikke for fraflytterne.

Forvirret? I så fald kan du nedenfor danne dig et overblik over udviklingen i sagen - fra begyndelsen for et år siden og frem til i dag.

18. november 2008

Det bliver billigere end først antaget at betale penge tilbage til alle forbrugere i Århus. Men prisen er stadig for høj, mener rådmand.

16. oktober 2008

Ny overraskende drejning i fjernvarmesagen. Stigende kulpriser får prisen på fjernvarme til at stige. Dermed bliver gevinsten fra den kommende varmecheck reelt ædt op.

25. juni 2008

Venstre og Socialdemokraterne i Århus Byråd indgår forlig om tilbagebetaling af fjernvarme-formuen. Nuværende fjernvarme-forbrugere med egen måler, og det vil typisk sige parcelhusejere, får deres varmepenge tilbage på en check. Beboere i lejeboliger får enten deres penge retur på en check eller billigere fjernvarme i de næste fire år. Fraflyttere, der ikke længere er kunder hos Århus Fjernvarme, får enten deres penge på en check - eller slet ingenting.

9. juni 2008

Der skal ikke betales kontanter tilbage til de forbrugere i Århus Kommune, der har betalt for meget for deres fjernvarme. Det anbefalede rådmand Peter Thyssen (R) efter et møde i magistraten. Thyssens indstilling kommer efter flere høringssvar fra forbruger- repræsentanter.

16. april 2008

Det politiske flertal for at alle skal have del i varmepengene er væk. Det vil nemlig koste 100 millioner kroner bare at finde frem til tilflytterne og den regning skræmmer politikerne. Dermed ser det ud til, at de varmeforbrugere, der er flyttet væk fra kommunen, må vinke farvel til deres del af varmeformuen.

16. januar 2008

Århus Byråd beslutter, at pengene kun skal betales tilbage til de borgere, der bor i kommunen - og ikke til dem der i mellemtiden er flyttet væk.

4. januar 2008

Den århusianske fjernvarmesag tager en ny overraskende drejning. Den halve milliard kroner, som kunderne har til gode, skal alligevel betales tilbage kontant, mener SF, socialdemokraterne og De Radikale.

3. januar 2008

Utilfredse fjernvarmekunder truer med retssag. Kunderne har flyttet væk fra Århus Kommune, men vil alligevel have del i millionerne.

19. december 2007

Et flertal bestående af SF, Socialdemokraterne og de Radikale beslutter at ansøge Energitilsynet om udbetaling over to år til eksisterende forbrugere. Det sker efter kritik af modellen, hvor der tilbagebetales over fire år.

4. december 2007

Rod i Århus Kommunes fjernvarmeregnskab betyder, at overskuddet pludselig er skrumpet fra 575 millioner kr. til 309 millioner kr. Men igen nedlægger Energitilsynet veto. Forbrugerne skal alligevel have de 575 millioner kr. igen.

13. december 2007

Teknisk udvalg beslutter at tilbagebetale alle pengene over fire år til nuværende brugere. En sjælden alliance opstår. Enhedslisten og de Konservative slutter sig til Venstre og forlanger, at alle pengene skal tilbage til både nuværende og tidligere brugere.

20. november 2007

Advokat Poul Gudberg rejser krav om tilbagebetaling på vegne af fraflyttede forbrugere. Noget de kan i Grenaa, men som de afviser i Århus.

27. september 2007

Sagen om de mange varme millioner begynder for knap fire måneder siden. Den 27. september vil næsten alle partier kun udbetale halvdelen af de 575 mio kr til forbrugerne. Resten vil de bruge til investeringer i energiselskaberne. Kun Venstre er imod den beslutning.