Østjyske kommuner jagter dagligt nye boliger til flygtninge

Det er ikke en nem opgave at skaffe tag over hovedet til de mange flygtninge, der strømmer til Østjylland

04:01

1 af 2

Hvor skal de bo, de mange flygtninge der strømmer til Østjylland.

Det er et løbende problem for kommunerne at finde tag over hovedet til de tusindvis af flygtninge, der er ankommet eller er på vej.

Silkeborg er den kommune, der har taget mod fjerde flest flygtninge. I år er 266 flygtninge kommet til kommunen, mens man næste år forventer 270 flygtninge.

- De har alle retten til familiesammenførelse, så det kan nemt betyde, at vi når op på 800 i alt næste år, siger Steen Vindum (V), der er borgmester i Silkeborg.

Derfor bliver alt fra nedlagte plejehjem, konkursramte hoteller til skurvogne taget i brug for at sikre flygtningene en bolig, de kan betale. Og i Silkeborg Kommune har man været nødt til at åbne et gammelt plejehjem.

- Vi har genåbnet et nedlagt plejecenter, fordi vi har brug for boligerne. Vi har brug for alle de midlertidige boliger, vi kan få. Så vi leder dagligt efter midlertidige boliger, her har vi fundet otte, og det fungerer ganske udmærket, siger Leif Sønderup, direktør i Silkeborg Kommune.

I 2016 skal Østjylland samlet set finde boliger til 1935 flygtninge.

Derfor har man i Aarhus Kommune længe opfordret private til at leje ud til flygtninge. Kommunen har fået mange henvendelser, men indtil videre har kun ni private udlejere skrevet kontrakt.

I Silkeborg Kommune er der dog stor tilbageholdenhed.

- Borgerne ringer til os og siger; vi har fire værelser. Når vi så siger, at vi sender flygtningene hen for at leje værelserne, hopper de fra, fordi de vil have, at det er kommunen, der lejer dem, siger Leif Sønderup.

Se hvor mange boliger de respektive kommuner i Østjylland skal finde i tv-indslaget ovenfor.