Østjysk forskning skal hjælpe rumfarten

Terma og Ingeniørhøjskolen i Århus vil gøre det billigere at sende satellitter ud i rummet

Terma og Ingeniørhøjskolen i Århus har skrevet kontrakt med Det Europæiske Rumagentur, ESA. Sammen skal de udvikle en ny metode, der kan gøre det både hurtigere og billigere at sende satellitter på mission i rummet.

Samarbejdet mellem Ingeniørhøjskolen og teknologivirksomheden Terma fra Lystrup ved Århus kan føre til markante forbedringer af sikkerhedskritisk software til rumfartøjer.

- I dag bruger ESA flere ressourcer på at teste deres rumfartøjer og software end på at udvikle det. Der er et stort behov for at finde nye løsninger, som kan effektivisere både udviklings- og kontrolprocedurer, siger Poul Hougaard fra Terma, som leder projektet.

I dag er det mennesker, der kontrollerer og sikkerhedsgodkender udstyr til rumfart. ESA vil gerne finde en procedure der er systematiseret og fejlsikret ved hjælp af avanceret software.

Allerede om et år skal et mindre hold af højt specialiserede ingeniører fra Terma og Ingeniørhøjskolen i Århus levere det første system, som ESA kan bruge til at fejltjekke og godkende rumfartssoftware

Målet er at finde en metode, der kan beskrive og verificere, hvordan en komponent vil opføre sig i rummet.

- Det betyder, at man relativt hurtigt kan se, hvilke softwaredele fra én type rumfartøj, der kan genanvendes i en anden type rumfartøj. Og det vil komme til at spare både tid og penge, siger Peter Gorm Larsen fra Ingeniørhøjskolen i Århus, som er en af landets førende specialister i modelbaseret softwareudvikling.

Hvis ingeniørteamet gør deres arbejde godt, er der udsigt til flere kontrakter.