Østjyder snydes for kunststøtte

Direktøren for kunstmuseet ARoS undrer sig over, at ingen århusianske kunstnere har fået penge fra Statens Kunstfond.

Jo lavere postnummer, jo mere i kunststøtte. Det synes at være fordelingsmetoden, når Statens Kunstfonds billedkunstudvalg hvert år uddeler både arbejds-og rejselegater og de såkaldte præmieringer til landets billedkunstnere. Det skriver dagbladet Urban torsdag.

Tallene er opgjort af kunstneren Jørgen Hedegaard, der i værket "Danskere mod Danskere" påviser den statslige skævvridning. Den afslører blandt andet, hvordan kunstnere bosat på Sjælland over en tre-årig periode (fra 2003 til 2005) får tre gange så mange støttekroner pr. ansøgning, som kunstnere med adresse i det jyske.

I 2005 fordelte udvalget for eksempel 690.000 kroner til 34 københavnske kunstnere. I Århus blev ingen kunstnere fundet værdige til en præmie. Det overrasker især Jens Erik Sørensen, museumsdirektør på ARoS i Århus.

- Min første reaktion på tallene er, at de giver grund til en vis form for selvransagelse i Statens Kunstudvalg. I min verden har kunst og geografi ikke meget med hinanden at gøre. En dybere undersøgelse kan afsløre, om det er kvalitative hensyn eller venskabelige forhold, der gør sig gældende, siger han. /ritzau/