Østeuropæere overtager arbejdet

Kan ikke skaffe dansk arbejdskraft

02:12

1 af 2

Østeuropæiske arbejdere i tusindvis har overtaget sæsonarbejdet i de østjyske gartnerier og landbrugsvirksomheder. Og det er på trods af, at ledigheden blandt ufaglærte østjyder lige nu er på 2.200 personer.

På gartneriet Lykkegården i Auning beskæftiger man 70 sæsonarbejdere fra Litauen. Arbejdsgiveren Helge Højland Berg har nemlig opgivet at skaffe dansk arbejdskraft.  

- Vi kan ikke få 70 danskere til at ligge og skære salat. Det er der ikke nogen danskere der gider at gøre, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Søger andre job samtidig
Gartneriejeren har mange gange forsøgt at skaffe dansk arbejdskraft. Men de danske arbejdere forsvinder ligeså hurtigt, som de bliver ansat.

Formanden for Danske Gartnerier i Østjylland og Nordjylland, Bent Juhl Jensen, kan sagtens genkende billedet. Også han oplever, at den danske arbejdskraft hurtigt fordufter. Mange af sæsonarbejderne søger nemlig andet arbejde, imens de er ansat på gartnerierne. 

- Når vi havde oplært dem gennem 14 dage, smuttede de igen. Så kunne vi starter forfra med en ny, og det var uholdbart for os, siger han.

Forstår ikke problemet
Hos fagforeningen 3F Djursland står de uforstående overfor problemet. Fagforeningen har i øjeblikket 100 ufaglærte ledige, og formand Lydia Callesen er ikke i tvivl om, at de ville tage jobbet, hvis de fik det tilbudt. 

- Jeg ved godt, at det er sæsonpræget arbejde, når man arbejder på et gartneri, men det kunne være en løsning for rigtig mange mennesker, siger hun.

Ifølge overenskomsten for gartnere er mindstelønnen på 128 kroner plus ferie og pension.