Ørsted nægter at dø

Borgerne tog kampen op - og vandt

04:25

1 af 2

I mange år har der været tunge skyer over den lille by Ørsted på det nordlige Djursland, hvor handelslivet var på vej ned og folk på vej væk, mens smilene blev færre og færre.

Men så slog borgerne sig sammen, og nu har de vendt udviklingen i Ørsted, så butikker, borgere og foreninger står sammen. Og det kan mærkes i byen.

- Der er kommet et sammenhold, som nok ikke har været her tidligere, siger Ivan Hammer Sørensen, der er frivillig indpisker i foreningssamarbejdet i Ørsted.

Stemningen i byen er vendt, smilene er tilbage, og der er endda kom gang i hussalget igen.

- Jeg går stadig med armene oppe, jeg kan slet ikke få dem ned, fordi jeg synes, at det er så fantastisk, siger Niels Erik Svenson, formand for Ørsted Borger- og Handelsstandsforening.

Og spørger man i Ørsted, så er der mange forklaringer på, at det er lykkedes for byen at få vendt den negative spiral.

Se: Kæmper for butikkerne

Gamle siloer er blevet revet ned og erstattet af grønne områder med legeplads og æbletræer. Derudover er de omkring 40 foreninger i området gået sammen og begyndt at samarbejde, så de for eksempel ikke laver store arrangementer på den samme dag.

- Tidligere har vi ikke kunne snakke sammen, vi har hver passet sit, og så har vi egentlig ubevidst modarbejdet hinanden, siger Niels Erik Svenson.

Med bedre samarbejde og mere fællesskab er det lykkedes for borgerne i Ørsted at forhindre byens langsomme død, og i stedet har man startet en opblomstring, hvor borgerne også er gået sammen om at købe den lokale kro og drive den videre.

Se mere om opblomstringen i Ørsted, sammenholdet blandt borgerne og købet af den lokale kro i indslaget øverst i artiklen.