Optræk til brevkasse-kaos

Posten er i fare i ældre etageejendomme. Post Danmark insisterer på, at opgang i Århus skal have kompliceret brevkassesystem på hjul.

Posten er i fare for tusindvis af beboere i etageejendomme fra før 1974, hvis de ikke når at få et centralt brevkasseanlæg i stueplan inden 1. januar. I alt skal der på landsplan sættes op imod 800.000 nye brevkasser op i 90.000 opgange eller på facaderne.

Post Danmarks seneste optælling fra midten af maj viser, at der er kommet nye brevkasser op til 20.000 opgange, så der mangler stadig op mod 70.000, skriver Århus Stiftstidende onsdag.

- Det er noget rigtigt rod, siger Kenneth Herschel fra firmaet Box-op, der sælger postkasser over hele landet.

Han oplever, at mange ejerforeninger slet ikke har opdaget lovkravet om centrale brevkasser. Allerede nu tager det måneder for Post Danmark at afgøre, om brevkasserne i en opgang må sidde det ene eller det andet sted. Først skal den enkelte ejerforening bestille besøg af en af Post Danmarks brevkassekonsulenter.

Det kan i dag tage et par måneder, før han kommer ud og kikker på mulighederne og tager billeder i opgangen. Han sender så fotos og notater videre til Post Danmark i København, hvor et særligt hold af brevkasse-godkendere træffer beslutningen. Også det tager allerede i dag måneder, skriver avisen.

Århus Stiftstidende har talt med flere ejerforeninger, der fortæller om lang sagsbehandling og groteske regler. For eksempel insisterer Post Danmark på, at en opgang i Århus skal have et kompliceret brevkassesystem på hjul på en snæver plads tre trin oppe ad trappen i en opgang, fordi posten ikke må gå fire trin ned - selv om der her er langt bedre plads til brevkasserne.

Vicedirektør i Post Danmark Søren Ravn Jensen afviser, at langsommelig sagsgang og rigide krav til brevkassernes placering er en flaskehals i processen.

- Vi har haft ventetid på at folk kunne få en af vores konsulenter ud, men det er ikke tilfældet længere. Jeg har ikke oplevelsen af, at der er ventetid, siger Søren Ravn Jensen til Århus Stiftstidende.