Opsendelse er altid forbundet med risiko

Der er flere tekniske risikofaktorer ved at sende et rumfartøj til Mars

01:32

1 af 2

Tidligere mandag var der glæde i Bajkonor-kosmodromen i Kasakhstan, hvor den europæisk-russiske mission ExoMars blev sendt planmæssigt afsted mod Mars, og der var også glæde hos østjyske Terma.

Virksomheden fra Lystrup er nemlig en del af det spændende projekt, og det er blandt andet Terma-folkene, der har udarbejdet en funktion, der skal styre landingsfartøjet under landingsprocessen på Mars, og det er også herfra, at man kan følge med i, hvordan landingen foregår via de informationer, der bliver sendt tilbage til jorden.

Der skal altså være tale om driftssikker elektronik, og det er stort for Terma at være en del af missionen, fortæller senioringeniør Hans Jensen.

- Det er altid en stor dag, når det vi har arbejdet på i så lang tid endelig kommer af sted på mission og særligt, når vi rejser ud i vores solsystem, så er der ekstra spænding og en ekstra dimension over det, fortæller Hans Jensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Rumfartøjet er sendt af sted: Mars-eventyr fik vellykket start

Det er altid med et vis sug i maven, at man følger opsendelsen af et rumfartøj, for der vil altid være tekniske risikofaktorer, der skal tages i betragtning, og en nødlanding er ikke en mulighed.

- Det er spændende, når afrejsen foregår, for vi ved jo godt, at selvom det snart ligner rutine at sende en løfteraket op, så er det forbundet med en risiko hver gang, fortæller Hans Jensen.

Den planlagte landing er tænkt som forstadiet til ExoMars II i 2018, hvor rumfartøjet skal medbringe en robotbil, der blandt andet skal tage prøver af Mars' undergrund med et langt bor.

Se interview med Hans Jensen i videoen herover.