Opbakning til forslag: For mange 12-taller kan være et problem

Regeringen vil justere karakterskalaen på skoler, gymnasier og videregående uddannelser landet over. På Aarhus Universitet er man enig i diagnosen.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) vil justere 7-trinsskalaen, der i hans optik både mangler en karakter til den ekstraordinære præstation og har for store spring i midter-karaktererne 4, 7 og 10. Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix

Efter en evaluering af den nuværende 7-trinsskala, mener regeringen, at der er behov for at justere karakterskalaen. Det oplyste Uddannelses- og Forskningsministeriet søndag.

Ifølge evalueringen er der nemlig flere udfordringer med skalaen, som blev indført i 2007 og erstattede 13-skalaen. Blandt andet er springene mellem de midterste karakterer 4, 7 og 10 for store, og så mangler der en mulighed for at belønne den ekstraordinære præsentation, lyder det.

Det anerkender man på Aarhus Universitet. 

Læs også Drop fokus på karakterer, siger udvalg - i Aarhus er de allerede i gang

- Vi er enige i diagnosen. Der er nogle indbyggede problemer i den nuværende karakterskala - blandt andet de store spring mellem karaktererne, og at der ikke er en karakter, hvor man kan anerkendte den særlige præsentation. De mange 12-taller kan gøre det svært for erhvervslivet at differentiere toppen, siger Berit Eika, der er prorektor på Aarhus Universitet, til TV2 ØSTJYLLAND.

Gør det ordentligt og gennemgribende                                                                                                

På Aarhus Universitet påpeger man dog, at det er et omfattende arbejde at skulle begynde at bruge en ny karakterskala. Budskabet lyder derfor, at man ikke bare skal reparere men i stedet tænke gennemgribende.

Det er et stort administrativt arbejde. Derfor er vores hovedbudskab, at hvis de ønsker at lave den om, så skal de gøre det hele vejen igennem.

Berit Eika, prorektor, Aarhus Universitet 

- Vores undervisere skal lære at bruge den nye skala, og desuden bliver der en lang periode, hvor elever skal have konveneret deres karaktergennemsnit. Det er et stort administrativt arbejde. Derfor er vores hovedbudskab, at hvis de ønsker at lave den om, så skal de gøre det hele vejen igennem, siger Berit Eika

På Universitets har man allerede et bud på, hvordan en ny karakterskala kunne se ud.

Læs også Som de første i Danmark: Karakterfri HF giver adgang til videregående uddannelser

- Vores forslag vil være, at man fjerner de negative værdier - eksempelvis er det helt uforståeligt, at man kan få minus tre. I stedet kunne man lave en skala fra 0-10. Det er nemt at forstå og nemt at dividere med, og så kan 10 være den ekstraordinære præsentation - ligesom 13-tallet var tidligere, siger Berit Eika.

Feedback skal fylde mere  

Udmeldingen bliver også positivt modtaget hos Danske Studerendes Fællesråd.

Sana Mahin Doost, der er talsperson i landsforeningen, tror dog ikke på, at en ændring af karakterskalaen kan løse alle problemer.

Læs også Karakterer stresser i folkeskolen: Sidst havde jeg søvnbesvær

- Det er ikke afgørende, om det er den ene eller anden karakterskala - det er formativ feedback, som er afgørende. Et 12-tal skal ikke stå alene, siger hun til TV 2.

Du kan godt få 7 hele vejen igennem din uddannelse og stadig udvikle dig, men det ved du ikke, om du gør, hvis du ikke får feedback.

Sana Mahin Doost, talsperson, Danske Studerendes Fællesråd

Hun er enig i, at den ekstra gode indsats skal belønnes. Til gengæld mener hun ikke, at der er behov for en ny karakter. Derimod er der behov for, at den studerende får mere feedback.

- Midterkaraktererne siger intet, fordi de er for brede. Du kan godt få 7 hele vejen igennem din uddannelse og stadig udvikle dig, men det ved du ikke, om du gør, hvis du ikke får feedback, siger hun.

01:48

VIDEO: Sidste sommer besøgte TV2 ØSTJYLLAND Rudolf Steiner-skolen i Aarhus. Her har man fuldstændig droppet karaktererne på deres HF-uddannelse. Alligevel er den adgangsgivende til de videregående uddannelser. Videoen er fra 9. august 2019.

Luk video